ΑΘ. ΛΙΝΟΥ: Απολύτως κατάλληλα τα αγροτικά προϊόντα του Δήμου Τανάγρας
Απολύτως κατάλληλα, απαλλαγμένα από το εξασθενές χρώμιο, είναι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο Τανάγρας, αλλά και το πόσιμο νερό που προέρχεται από το Μόρνο, όπως ανακοινώθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας και η ομάδα του Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο οποίο προΐσταται η Καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι «Ένα όραμα χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ελληνική πολιτεία έχει αμελήσει το πρόβλημα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση ρύπων και αποβλήτων σε μια περιοχή η οποία στερείται πολεοδομίας και χωροταξίας. Ο μόνος νόμος είναι ο νόμος της ζούγκλας».
Και πρόσθεσε «Έχουμε προχωρήσει σε μια εξαντλητική διαβούλευση. Κι έχουμε καταρτίσει ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
– Την Επιχειρηματικότητα. Εμείς θέλουμε τις βιομηχανίες αλλά τηρώντας τους περιβαλλοντικούς νόμους και όρους λειτουργίας που υπάρχουν.
-Το Βιομηχανικό Πάρκο Ασωπού, όπου επιχειρούμε τον εντοπισμό της εστίας της μόλυνσης και της ρύπανσης στην περιοχή.
-Δίνουμε μεγάλη σημασία στη δημόσια υγεία η οποία είναι για μας αδιαπραγμάτευτη»
Και κατέληξε λέγοντας πως «Πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Σε πολύ σύντομο διάστημα η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς».
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγαλιάς ανέφερε ότι «Από τον περασμένο Απρίλιο, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου. Είμαστε στενοχωρημένοι από την απαξίωση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μέχρι σήμερα ο Ασωπός ήταν μόνο στα λόγια. Η πολιτεία δεν μπορεί να αγγίξει το πρόβλημα. Ο κ. Μπακογιάννης και εμείς, αγωνιζόμαστε και τον ευχαριστώ».
Επεσήμανε ότι «Η ανάκληση της ΚΥΑ του Ασωπού δεν έχει αλλάξει, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνηση. Η περιβαλλοντική μόλυνση δεν έχει όρια. Απαράδεκτη η απουσία της κυβέρνησης από το πρόβλημά μας. Θέλουμε τη βιομηχανία στην περιοχή. Θέλουμε να υπάρχουν πολλά εργοστάσια, αλλά καθαρά. Η πολιτεία να προστατεύει τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν θέλουμε όμως ούτε την ρύπανση, ούτε την αύξηση της ανεργίας».
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κα Αθηνά Λινού τόνισε ότι «Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στον τόπο μας και να εκπαιδεύσουμε τις νεότερες γενιές».
Υποστήριξε ότι «Είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά η περιοχή του Δήμου Τανάγρας, ενώ είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν σοβαρά ευρήματα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων».
Και πρόσθεσε ότι «Χρειάζεται διαχρονική καταγραφή-παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού για 4 χρόνια, οργάνωση δράσεων σχετικών με τη νοσηρότητα του πληθυσμού και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο. Επίσης αύξηση προβλημάτων που συνδέονται με το αναπνευστικό στα παιδιά, όπως το βρογχικό άσθμα.. Συνδέονται με την ευρύτερη ρύπανση και όχι μόνο με το εξασθενές χρώμιο».
Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη: Αυξημένος είναι ο επιπολασμός καρκίνων: πνεύμονα, μαστού, θυρεοειδούς, ουροδόχου, ήπατος, οισοφάγου.
Στα προσεχή τέσσερα έτη θα υπάρξει ερωτηματολόγιο, σε 1600 άτομα, βιολογικές μετρήσεις, εξετάσεις, στοιχεία από εισαγωγές σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία (νοσηρότητα), στοιχεία από ληξιαρχεία (θνησιμότητα).
Τέλος ο π. Ιωάννης Οικονομίδης ζήτησε να υπάρξει καθαρό νερό και για το πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών από την Λίμνη Υλίκη, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και να ελεγχθούν όλες οι βιομηχανικές μονάδες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος.
Κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Σχεδίου και του Φακέλου για το Επιχειρηματικό Πάρκο και την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού για το οποίο η μελέτη θα είναι έτοιμη τέλη Ιανουαρίου. Ενώ επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής για την πλήρη απορρύπανση του Ασωπού.
.