Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του – Θεωρεί επιτυχημένη την πρωθυπουργική του θητεία

19.12.2015

Υπέρ της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς στον οποίο θα μετέχουν όλα τα στελέχη χωρίς εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες, τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ «ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα».σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens Voice» επ’ ευκαιρία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Δρόμοι Ζωής».

Ο πρώην πρωθυπουργός προχωράει ένα βήμα περαιτέρω και ζητά από όλους «να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες». «Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση, βρίσκεται ο τρόπος» είπε και προτείνει τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας «από ό, τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο».

Ο κ. Σημίτης επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι συνεχίζουν να «επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας», καθώς δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του. «Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό» προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σημίτης με αυτοκριτική διάθεση παραδέχεται ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της πρωθυπουργικής του θητείας τη διαδικασία των «αντισταθμιστικών». «Είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα -μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία- ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Δίνει επίσης εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το 2001 η μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό λέγοντας ότι προτίμησε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση που είχε και την αποδοχή των εργαζομένων επειδή «την περίοδο εκείνη προετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ στη φυσική του μορφή που πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα την 1/1/2002» και «έτρεχαν οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Εκτιμά ότι ήταν επιτυχημένη η οκταετής πρωθυπουργική του θητεία με κορυφαίους σταθμούς την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, όπου από περιθωριακό κράτος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετατράπηκε σε χώρα η οποία εξασφάλιζε τις αναγκαίες προϋποθέσεις οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ενώ η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς με τη συμφωνία του Ελσίνκι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών με την Τουρκία και καθιερώθηκε ο κανόνας ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τις όποιες απαιτήσεις της.