Λαβράκια στη λίστα Μπόρνιανς

4.2.2016

«Λαβράκια» φαίνεται ότι βγάζει η λίστα Μπόργιανς που είναι στα χέρια των Εισαγγελέων και διερευνούν το πόθεν έσχες των ονομάτων που φέρονται να έχουν βρεθεί στο εξωτερικό με μεγάλους λογαριασμούς ενώ τα εισοδήματά τους την τελευταία δωδεκαετία δεν δικαιολογεί τέτοιου μεγέθους καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς έχουν καλέσει η πρόκειται να καλέσουν για παροχή διευκρινίσεων πάνω από εκατό άτομα που εμφανίζουν αποκλίσεις στα δηλωθέντα με τα ποσά που είχαν στη UBS.

Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι “καλοί και εξαίρετοι” καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην “λίστα Μπόργιανς”, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα

Ανάμεσα σ αυτούς που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον “ανεπάγγελτος”, και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 , δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλη περίπτωση που έχει κληθεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς σε εξηγήσεις αφορά Πολιτικό Μηχανικό με δηλωθέντα εισοδήματα ,την δωδεκαετία, 2,5 εκατομμύρια ευρώ που εμφανίζει καταθέσεις 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα γιατρός στην Ελλάδα δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να δήλωσε καταθέσεις στο εξωτερικό 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξηγήσεις καλείται επίσης να δώσει έμπορος ετοίμων ενδυμάτων που δήλωσε την δωδεκαετία 838 χιλιάδες ευρώ και είχε καταθέσεις 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Κλήση έχει πάρει και δικηγόρος με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 800 χιλιάδες ευρώ και λογαριασμό στην UBS με 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος στις κλήσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς είναι και αυτή προς φορολογούμενο που σήμερα δηλώνει “ανεπάγγελτος”, ο οποίος την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,8 ευρώ ενώ οι καταθέσεις του στην ελβετική τράπεζα ήταν σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ.

Βεβαίως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί ένα πράγματι υπάρχουν αυτές οι κραυγαλέες διαφορές θα πρέπει να δώσουν διευκρινίσεις και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. Οι περιπτώσεις αυτές όμως συνολικά δεν ξεπερνούν τα διακόσια εκατ ευρώ  καταθέσεις σε ξένες Τράπεζες. Αυτά που έφυγαν από την Ελλάδα είναι τουλάχιστον εκατό φορές περισσότερα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς που κάνουν οικονομικοί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Κι εκεί κρύβονται τα «μεγάλα λαβράκια». Μ αυτούς τι θα γίνει ; Υπάρχει φως στον ορίζοντα ; Γιατί καλή είναι η σπέκουλα η ουσία όμως μετράει και τι θα μπει στα ταμεία.