Λαγκάρντ:Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας πάει στα βράχια

7.4.2016

Στα βράχια οδηγείται το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει τον διάλογο των Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Η κα Λαγκάρντ σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε ότι οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το μπαλάκι είναι στην Αθήνα: «Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι οδηγείται στα βράχια, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό» ανέφερε.

Μιλώντας στο συνέδριο «Women in the World», στη Νέα Υόρκη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν ανέφερε ποτέ την λέξη «κούρεμα»., προτείνοντας την επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε την ελπίδα να «σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες».