ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ: Μακριά από τις ανάγκες των δημοτών μας ο προϋπολογισμός του δήμου Ωρωπού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ακόμη μία χρονιά η διοίκηση Γιασημάκη παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας.

Και αυτός ο προϋπολογισμός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού «κορσέ» που έχουν προσδιοριστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2022 – 2025 και τον Κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες κ.ά. ως βάρος στις πλάτες του λαού. Έτσι για ακόμη μία χρονιά τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του δήμου αποτελούσαν μόνο το 4% (~3.600.000 €) των συνολικών εσόδων που παρουσίασε η δημοτική αρχή.

Την ίδια στιγμή η φοροαφαίμαξη θα συνεχιστεί καθώς η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι θα εισπράξει, από νέες και παλιότερες οφειλές δημοτών, σχεδόν 20.000.000 € !

Προκλητικά, εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να αποδώσει για κάθε σχολική μονάδα κατά μέσο όρο το ποσό των 10.500 € περίπου, δαπανώντας συνολικά μόνο το 0,5% (~430.000 €) από το σύνολο του δημοτικού προϋπολογισμού για τα σχολεία. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας τους, πόσο μάλλον για επισκευές, ανακαινίσεις και άλλα απαραίτητα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ενώ καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να δαπανήσει για την πυροπροστασία όλης της επικράτειας του δήμου μας το ποσό των 185.000 €, που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2 % του προϋπολογισμού, επιλέγοντας συνειδητά για ακόμη μία χρονιά να αφήσει τους δημότες μας στο έλεος των πυρκαγιών.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι απαραίτητα για να μην πνιγούμε για ακόμη μία χρονιά, ούτε λόγος να γίνεται από την δημοτική αρχή. Επίσης, για αντισεισμικές μελέτες, ενώ βρισκόμαστε στο μέσω δύο σεισμογενών ρηγμάτων, δεν προβλέπονται για τα δημοτικά και τα δημόσια κτίρια.

Για την πλειοψηφία των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης δεν προβλέπει να χορηγήσει ούτε ένα ευρώ, ενώ ελάχιστα είναι τα χρήματα που θα αποδώσει σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Την ίδια στιγμή υπολογίζει να εισπράξει σχεδόν 1.700.000 € από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ως «ανταποδοτικά» για την λειτουργία των κέντρων-φυλακών προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές για τον πολυετή εγκλωβισμό τους στον δήμο μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του Ωρωπού να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο προϋπολογισμός του δήμου μας δεν αντιμετωπίζει σε καμία πτυχή του τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες του.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή  στην μετατροπή του Δήμου σε μοχλό εμπορευματοποίησης των κρίσιμων κοινωνικών δομών, επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών με επιπλέον φόρους και τέλη, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης υπηρεσιών και δομών κ.ά.

Μπορεί η αγωνιστική λαϊκή διεκδίκηση και ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τους μαζικούς φορείς να αντιμετωπίσει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτόν τον αγώνα θα έχει πάντα δίπλα του την Λαϊκή Συσπείρωση.

Γενάρης 2022,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

Facebook