Λαϊκή Συσπείρωση: Να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία

Δελτίο Τύπου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας του COVID- 19, με αίσθημα ευθύνης και συνεχείς παρεμβάσεις προς την διοίκηση Γιασημάκη, ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Την καλέσαμε να αξιοποιήσει όλο τον χρόνο που είχε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να αναλάβει πρωτοβουλίες, προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνονται μαθήματα με το πολύ δεκαπέντε μαθητές ανά τάξη.

Όπως η κυβέρνηση της ΝΔ έτσι και η διοίκηση Γιασημάκη δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε ουσιαστικά ο λαός και η νεολαία για την λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της μορφωτικής διαδικασίας.

Ούτε νέες σχολικές τάξεις δημιουργήθηκαν, ούτε εξασφαλίστηκε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Ωρωπού υπάρχουν 15 συμβασιούχοι σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής απασχόλησης – μειωμένου ωραρίου (3,5 ώρες ημερησίως).

Οι 7 μόνιμες σχολικές καθαρίστριες λόγο ελλείψεων σε προσωπικό καθαριότητας καλύπτουν άλλες ανάγκες του δήμου μας.

Αυτές οι εργαζόμενες καλούνται να φέρουν εις πέρας καθημερινά την καθαριότητα εκατοντάδων αιθουσών, συν τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους αμέτρητων τετραγωνικών μέτρων, των συνολικά 30 σχολικών μονάδων.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί!!! Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, όπου καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων.

Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν έχει γίνει το παραμικρό για την εξεύρεση νέων σχολικών αιθουσών ως ελάχιστο για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στις σχολικές μονάδες αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ παίζοντας στον «τζόγο» την υγεία του λαού, μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση των αριθμών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές (!) που ουσιαστικά οδηγεί στην λειτουργία τμημάτων έως 25 μαθητών.

Φαίνεται τα μέτρα αυτά κοστίζουν και δεν ανήκουν στα πρωτόκολλα που απελευθερώνουν την κερδοφορία στα πλοία, στα αεροπλάνα ή στις εικόνες του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το αδιέξοδο της κατάστασης επιβεβαιώνει και η πρόσφατη παραίτηση του στελέχους της δημοτικής αρχής Ωρωπού κ. Χρήστου Μπουλέκου από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, με την οποία όχι μόνο παραδέχεται ότι τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες είναι πολλά αλλά και ότι δεν λύνονται από την διοίκηση Γιασημάκη.

Έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ και την διοίκηση Γιασημάκη:

 • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κι ας αφήσει η Υπουργός Παιδείας τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
 • Άμεσα, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να νοικιαστούν από το δήμο νέα προκειμένου να διαμορφωθούν σε σχολικές αίθουσες για την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων. Να εξεταστεί αν υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα στην ιδιοκτησία του κράτους, του δήμου ή άλλα προς αγορά ή ενοικίαση για την δημιουργία νέων αιθουσών.
 • Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες. Κανένας εργολάβος καθαριότητας στα δημόσια σχολεία.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ. Καμία επιβάρυνση των δημοτών μέσω της δημοτικής φορολογίας.
 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Ένταξη όλων των σχολείων του δήμου μας.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στο δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
 • Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων.
 • Δωρεάν καθολικός εμβολιασμός μαθητών και εκπαιδευτικών με το αντιγριπικό εμβόλιο με ευθύνη του κράτους.
 • Καθημερινή απολύμανση των σχολικών μονάδων με το πέρας των μαθημάτων
 • Ενίσχυση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Καθαριότητα των σχολικών οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των μαθητών.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού επισημαίνουμε ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων είναι άμεσο.

Δεν επιλύεται με μπαλώματα και «καλή προσπάθεια», με «εθελοντισμό», ούτε πρέπει να φορτωθεί οικονομικά στους γονείς και στους συλλόγους τους.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία της περιοχής μας και τους μαζικούς τους φορείς, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων να οργανώσουν την πάλη τους για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Σεπτέμβριος 2020,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com