Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόκληση ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που θα προσληφθούν στον δήμο μας

Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Προέδρους Σχολικών Επιτροπών Α’&Β’ Βαθμού κ.κ. Νικόλαο Λιούπη και Παναγιώτη Κιούσση

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους, ΔΣ Σχολικών Επιτροπών Α’&Β’ Βαθμού

Αρ. Πρωτ.: 16578/25.8.2020

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών,

Η πρόσφατη πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει τον αριθμό των καθαριστριών που θα προσληφθούν και στον δήμο μας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για κάθε γονέα και εκπαιδευτικό αλλά και για τις ίδιες τις σχολικές καθαρίστριες.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη κατάσταση, διαφημίζοντας προσλήψεις, την ώρα που αφήνει σοβαρά εκτεθειμένα τα σχολεία και την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και καθημερινής απολύμανσης μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Σε σχέση με τις εγκληματικές ελλείψεις εν μέσω πανδημίας είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των θέσεων που προβλέπονται στο δήμο μας:

Προβλέπονται 15 καθαρίστριες ΙΔΟΧ πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής απασχόλησης – μειωμένου ωραρίου, που με τις 7 μόνιμες (οι οποίες σήμερα λόγο ελλείψεων σε προσωπικό καθαριότητας καλύπτουν άλλες ανάγκες του δήμου μας) καλούνται να φέρουν εις πέρας καθημερινά την καθαριότητα εκατοντάδων αιθουσών, συν τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους αμέτρητων τετραγωνικών μέτρων, των συνολικά 30 σχολικών μονάδων.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί!!! Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, που καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων.

Αποδεικνύεται ξανά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιμετωπίζει την ζωή, την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας όχι ως αγαθό και δικαίωμα αλλά ως κόστος. Για αυτό και όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν διαχρονικά τις τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, δεν προσλαμβάνουν επιπλέον δασκάλους-καθηγητές, καθαρίστριες κ.α. που τόσο πολύ χρειάζονται σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ την στιγμή που προκρίνει την «ατομική ευθύνη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας κουνώντας το δάχτυλο στην νεολαία, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την ίδια στιγμή θα συνεχίσει να στοιβάζει σε αίθουσες-κλουβιά μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς με περυσινή δική της νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ανώτατο όριο 25 μαθητών ανά τάξη.

Η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση που απαιτεί την άμεση λαϊκή κινητοποίηση. Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες, τους μαθητές να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση.

Σας καλούμε να λάβετε κάθε μέτρο, να πιέσετε προς το Υπουργείο και κάθε άλλον αρμόδιο ώστε τουλάχιστον:

  • Να προσληφθούν επιπλέον 17 καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των σχολικών καθαριστριών και για αυτό να απαιτήσετε την μονιμοποίηση τους καθώς μόνιμες, πάγιες και διαρκείς είναι η ανάγκες που καλύπτουν για την προστασία της υγείας και της υγιεινής των παιδιών μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος