ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Δημιουργική ασάφεια, εξαγγελίες, και εγκληματική απραξία»
Το 2015 βιώσαμε την «δημιουργική ασάφεια» και την «ευγενική απραξία» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική που ακολούθησαν χαρακτηρίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις, αναβολές και ακυρώσεις σε μεγάλα έργα υποδομών. Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και αποδέκτες μιας πολιτικής που ακύρωσε ότι με κόπο και σκληρή δουλειά είχε κτισθεί μέχρι σήμερα: συνεχείς δράσεις ακύρωσης ή αναβολής δημοσίων διαγωνισμών που αφορούν σε επενδύσεις για δημόσια έργα. Η πολιτική αυτή επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα γίνουν εντονότερες στο άμεσο μέλλον, στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα:
- Το τρίμηνο Δεκέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015 είχαν προγραμματιστεί 40 μεγάλοι διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 747 εκ. ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πάρει αναβολή, ενώ έχει γίνει ακύρωση της δημοπράτησης των διαγωνισμών για πολλά έργα.
- Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και η πολιτική της «άγνοιας κινδύνου» της κυβέρνησης οδήγησαν σε αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα και εν συνεχεία στο πάγωμά τους, το κλείσιμο των εργοταξίων, τη διακοπή της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο απένταξης πολλών έργων. Ακόμη και με εξασφαλισμένο το 100% της χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ από την ΕΕ, η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει έστω και ένα έργο υποδομής.
- Επίσης, 1214 έργα στο σύνολο της επικράτειας έχουν μπλοκαριστεί δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στους ΟΤΑ, μειώνοντας τον κύκλο εργασιών στις υποδομές και δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.
- Οι πιστοποιημένες και ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου για δεδουλευμένα στα 800 περίπου έργα που εκτελούνται μέσω ΕΣΠΑ ξεπερνούν πλέον το 1 δις ευρώ. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ, καθώς και απένταξης έργων.
- Απώλεια του πακέτου Γιούνκερ που προσέφερε άμεση πρόσθετη ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία και 2 δισ. ευρώ περίπου με τη μορφή εξοικονόμησης για τον ελληνικό προϋπολογισμό, μέσω της αναδρομικής κάλυψης 100% της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ του υπολοίπου του προγράμματος 2007-2013. Κινδυνεύει να χαθεί αφού είναι απαραίτητη η χρησιμοποίησή του για την ολοκλήρωση των έργων εντός του 2015.
- Σημαντικό πρόβλημα προκύπτει και από τη μεταφορά έργων της παρούσας προγραμματικής περιόδου (2007-2013) στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), αφού θα επιβαρυνθεί το νέο πρόγραμμα με έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ή να βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους.
- Οι παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα των έργων συνιστούν ένα ακόμη σημείο επιδείνωσης στον τομέα των υποδομών, αφού το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε πολλές ακόμα παρατάσεις έργων.
- Απογοητευτικά τα στοιχεία και όσον αφορά τη δημοπράτηση νέων έργων, αφού το 2015 έχουμε μηδενική δημοπράτηση νέων έργων από το Υπουργείο.
Η αναστολή εργασιών σε δημόσια έργα και το κλείσιμο των εργοταξίων οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας και στον κίνδυνο απώλειας και άλλων θέσεων εργασίας, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας ή σε καθεστώς ημι-απασχόλησης. Η επικίνδυνη αυτή πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσει άμεσα και μέσα από διάλογο και συνεννόηση πρέπει να μπει σε εφαρμογή η υλοποίηση των δρομολογημένων προγραμμάτων και των μεγάλων έργων που χρειάζεται η χώρα.