Λινού: Χρειάζεται πλήρης επαναφορά της μάσκας

Απειλή για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη “Δέλτα” σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας. “Έκρηξη” κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα.

Την επαναφορά των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και της μετάλλαξης “Δέλτα”, η οποία καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, υποστήριξε η Αθηνά Λινού, μεσούντος ενός τέταρτου κύματος πανδημίας, το οποίο έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα απ’ ότι το περιμέναμε.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, υποστήριξε πως ο κορωνοϊός αναμένεται να «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους και έκρινε αναγακία την επαναφορά των μέτρων, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (12/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν», ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως “υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο. Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα, του ενάμιση, δυο μηνών, που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών”.

Απαραίτητη όμως σύμφωνα με την ίδια είναι και επαναφορά των μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού. «Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη “φούσκα” των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους. Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ρωτήθηκε ωστόσο και για το ενδεχόμενος ενός νέου lockdown, με την ίδια να υποστηρίζει πως «προσωπικά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε το lockdown. Το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους. Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα».

«Αν και χθες φάνηκαν λιγότερα τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν τεράστιος, πάνω από 5. Επομένως δεν πρέπει να πούμε ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα Ελπίζω δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα. Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα».

news247.gr