Λ. Κατσέλη: Η κάθε τράπεζα διαχειρίζεται μόνη της τα «κόκκινα» δάνεια

22.12.2015

Δεν υπάρχει δέσμευση των τραπεζών έναντι των distress funds όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, τόνισε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Η κ Κατσέλη διευκρίνισε ότι η ευθύνη διαμεσολάβησης για τα κόκκινα δάνεια ανήκει στις τράπεζες, επομένως είναι θέμα της καθεμιάς το πώς θα διαχειριστεί τα δάνειά της. Υπενθύμισε δε ότι οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εσωτερικούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε να διευθετούνται οι διαφορές με τους πελάτες. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει και ο θεσμός του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ο οποίος μπορεί να αναλάβει την υπόθεση κάποιου δανειολήπτη.

Οι συνθήκες για τη διαχείριση κόκκινων δανείων μέσω τρίτων θα εξαρτηθεί από τους όρους και την τιμή που θα τεθούν, είπε ακόμη.

Ειδικότερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τη δημιουργία του ΟΠΕΜΕΔ, η Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει θεσμική επαφή του τραπεζικού κλάδου με τα λεγόμενα distress funds και είναι θέμα της κάθε τράπεζας το πώς θα χειριστεί τα δάνειά της. Οι συνθήκες όμως για την διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω τρίτων θα εξαρτηθεί από τους όρους και την τιμή που θα συζητήσουν».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΝΕΔ, Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης και να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τα funds.

Ο νέος αυτός οργανισμός, ο ΟΠΕΜΕΔ, προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΕΒ και με τη συμμετοχή 14 ακόμη φορέων της χώρας. Κεντρικός στόχος είναι η οργανωμένη προώθηση της διαμεσολάβησης, καθώς και όλων των υπολοίπων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνέργειες με πλήθος φορέων και Αρχών, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και τη διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.