Μάχη για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Β/μιας Ωρωπού

Μετά τη μάχη για την ίδρυση, από το κράτος, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Δήμου Ωρωπού, ξεκίνησε η μάχη για την στέγασή του, καθώς ο χώρος που προορίζονταν για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί για γραφεία του Εθνικού Κτηματολογίου.

Σήμερα, Σάββατο 28 Ιουλίου, στο χώρο του πρώην Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού, όπου πρόκειται να στεγαστεί το νέο σχολείο, με ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση, της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κας Ανδριάνας Αλεξανδράτου, του Προέδρου της Β/μιας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιώργου Μαντά,  της ψυχής της όλης προσπάθειας, συγγραφέα κας Μαίρης Κασαμπαλάκου και της υπεύθυνης του Κτηματολογίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να ελεγχθεί ο χώρος, ώστε να ετοιμαστεί το Ειδικό Σχολείο Β/μιας Εκπαίδευσης για την ίδρυση του οποίου δημοσιεύτηκε, πριν λίγες μέρες, το ΦΕΚ στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως*. Πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό να είναι καθόλα έτοιμο, μέχρι τις 20 Αυγούστου, για να ξεκινήσει κανονικά το Σεπτέμβριο η λειτουργία του.

Το σχολικό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια, το ένα εκ των οποίων είναι σε άθλια κατάσταση και, εντελώς, ακατάλληλο για φοίτηση παιδιών ΑΜΕΑ και το άλλο κτίριο, όπου στεγάστηκε το Κτηματολόγιο.

Ο Δήμαρχος και ο κ. Γ. Μαντάς πρότειναν την επισκευή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα Γραφεία του Κτηματολογίου, αφού, σύμφωνα με την κα Ανδριάνα Αλεξανδράτου και  κα Κασαμπαλάκου, ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν  ενδείκνυται για παιδιά ΑΜΕΑ.

Όλοι όμως βρέθηκαν μπροστά σε ένα απρόσμενο γεγονός, καθώς η υπεύθυνη του κτηματολογίου εξέφρασε την αντίθεση της στο να μεταφερθούν τα Γραφεία του Κτηματολογίου στο παρακείμενο κτίριο ή σε άλλο χώρο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το κτίριο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμαρχο προς χρήση στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τα επόμενα 3,5 χρόνια.  Υποστήριξε ότι, ήδη, έχει δαπανήσει το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ για την τακτοποίηση του χώρου και δεν συμφωνεί με την απομάκρυνση των γραφείων από εκεί.

Παρά τις προσπάθειες του Δημάρχου, της Προέδρου της ΔΕΠ και του Προέδρου της Β/μιας Σχολικής Επιτροπής, να της εξηγήσουν ότι η ίδρυση του Σχολείου είναι Υπουργική απόφαση, οπότε τα Γραφεία πρέπει να μεταφερθούν, δεν δόθηκε άμεσα λύση.

Ο Δήμαρχος μίλησε τηλεφωνικώς και με τον υπεύθυνο για το Κτηματολόγιο, ώστε να τον ενημερώσει για τα νέα δεδομένα. Στη συνέχεια καθόρισε νέα συνάντηση στο γραφείο του την Τρίτη 31 Ιουλίου, ώστε να δοθεί οριστική λύση.

*Να σημειώσουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αριθμό φύλλου 2956 της 20ης Ιουλίου 2018, η  κοινή υπουργική απόφαση ( Κ.Υ.Α.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών,  για την ίδρυση, από το σχολικό έτος 2018-2019, στην  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ωρωπού. Άρα τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά. Πρέπει να τρέξουν όλα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις