Μάχη χαρακωμάτων πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες

6.3.2016

Μάχη χαρακωμάτων διεξάγεται μεταξύ των χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγες ώρες πριν την έναρξη στις Βρυξέλλες της κρίσιμης για το μέλλον της Ευρώπης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ενώ η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ και πιθανότατα τη Βιέννη, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από τη χώρα μας να πληρώσει το μάρμαρο από τις  λάθος πολιτικές τους στις Μέση Ανατολή.

Ο Επίτροπος για την Μεταναστευτική Πολιτική κ. Δημ. Αβραμόπουλος κατέστησε, χθες, σαφές ότι η Ελλάδα τον Μάρτιο θα δεχτεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες κρούοντας τον κίνδυνο ότι το προσφυγικό μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ΕΕ.

Είναι δε σοκαριστικοί  οι αριθμοί που έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τις προσφυγικές ροές που αναμένονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την έκτακτη Σύνοδο Κρουφής ως «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι 100.000 άνθρωποι θα μπουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είπε ότι το 57% των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά και ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια.

Επανέλαβε πάντως  τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποβολής κάποιας χώρας από την ζώνη Σένγκεν, μιλώντας σε εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Σχολιάζοντας το χθεσινό ανακοινωθέν μετά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», τόνισε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

Ακόμη, μιλώντας στο Skytg24, o κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία τα hotspot είναι πλήρως λειτουργικά.

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσει

Η Μέρκελ

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας κας Α. Μέρκελ σε συνέντευξή που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Bild δήλωσε ότι  «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα πετύχει αυτό το στόχο».

Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

«Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η Μέρκελ. «Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε η Μέρκελ.

Τόνισε επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.

Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι «καταστρέφουν την Ευρώπη», με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.

Από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Σίχοφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.

«Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Σίχοφερ, στο περιοδικό “Der Spiegel”.