Μέρκελ: «Ευάλωτη» η Ευρώπη απέναντι στην προσφυγική κρίση

12.1.2016

Η Άνγκελα Μέρκελς, Καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε πως είναι «ευάλωτη» η Ευρώπη απέναντι στην προσφυγική κρίση, αφού ακόμη δεν έχει τον έλεγχο τα κατάστασης στο επίπεδο που θα επιθυμούσε.

«Τώρα, εξαίφνης, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη και είμαστε ευάλωτοι, όπως όλοι διαπιστώνουμε, επειδή δεν έχουμε ακόμη την τάξη και τον έλεγχο που θα θέλαμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην πόλη Μάιντς σε μια συνάντηση επιχειρηματιών.

Η Μέρκελ επισήμανε επίσης πως το ευρώ «συνδέεται άμεσα» με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως  «κανείς δεν πρέπει να υποδύεται ότι μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς να μπορείς να περνάς τα σύνορα εύκολα».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι εάν οι χώρες δεν επιτρέψουν την διέλευση από τα σύνορα τους χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τότε θα «πληγεί οξύτατα» η ενιαία αγορά, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Γερμανία, που γεωγραφικά και πολιτικά βρίσκεται στο κέντρο της ΕΕ και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της, θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την ελεύθερη κίνηση των ατόμων.

Επιπροσθέτως η Μέρκελ σημείωσε ότι για να διαφυλαχτεί η Ζώνη Σένγκεν,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν πιο ασφαλή.