Μέτρα πάνω από 8 δισ. έφερε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

19.4.2016

Επέστρεψαν στην Αθήνα οι δανειστές για να ξεκινήσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, στο Χίλτον, Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο λογαριασμός των μέτρων.

Νέο πακέτο μέτρων έκρυβε η επιστροφή Τσακαλώτου-Σταθάκη από την Ουάσιγκτον, της τάξεως των 3 δις.,  «προληπτικών» όπως ονομάστηκαν από την πλευρά των δανειστών. Όπως υποστήριξε η κυβέρνηση, αν η άλλη πλευρά δώσει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους, τότε θα ληφθούν τα νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, και έξτρα μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έχουν πρόθεση να ζητήσουν σήμερα οι δανειστές στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Με τους απεσταλμένους των Ευρωπαίων (Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ESM) ξεκινούν εντός της ημέρας οι διαβουλεύσεις. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει ενδεχομένως σήμερα το απόγευμα με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη ενώ στο ελληνικό έδαφος προσγειώνεται αύριο και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το πακέτο των νέων μέτρων

Τα έξτρα μέτρα που ζητούν οι δανειστές με το πακέτο που υπολογίζεται σε 3 δις. ευρώ αφορά:

  • Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων.
  • Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%.
  • Περικοπές κύριων συντάξεων.
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • «Πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο.
  • Κατάργηση και του μειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δανειστές, εάν η Ελλάδα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με βάση το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο τις προηγούμενες εβδομάδες, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν.

Μέχρι τις 22 Απριλίου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Η Παρασκευή 22 Απριλίου, , ημέρα που διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στο Αμστερνταμ, ορίζεται ως η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και λίγο αργότερα και τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου, να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup.