Μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας στις Αφίδνες στην απόδοση της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη,  μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης καθώς η ευρύτερη περιοχή επλήγη, πρόσφατα, από την πυρκαγιά, τελέστηκε, την Κυριακή 22 Αυγούστου, ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, για την απόδοση της γιορτής της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στις Αφίδνες.

Στον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, πλαισιωμένος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιότατο  Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Αναγνωστάκη, κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Στον εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δήμας, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Λίτσας, Ανδρέας Γαζβινιάν, Πέτρος Δέδες, Δημήτρης Σαμπάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμυριώτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ Αγγελος Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Μιχάλης Ντάσης, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Λούπης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παναγιώτης Κιούσης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρώτα ο Δημότης” Θωμάς Ρούσσης  και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συμμαχία Δημιουργίας” Διονύσης Καμπιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τζεβελέκος, Γιάννης Μονιάκης, Γιώργος Πούλος, Βασίλης Μπιλίρης και Αναστάσιος Δέδες, μέλη των τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού και των τοπικών εθελοντικών συλλόγων πυρόσβεσης που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες μάχες με τις φλόγες.

Ο Σεβασμιώτατος στο Θείο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Επίσκοπο Λουγδούνου Ειρηναίο και στις τραγικές συνέπειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές:
«Καθώς πλησίαζα το ωραίο αυτό προάστιο στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα γιατί θυμάμαι το καταπράσινο περιβάλλον και παρακολουθήσαμε όλοι τις τραγικές εκείνες στιγμές που καταστρεφότανε το φυσικό περιβάλλον και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα. Συμμετέχουμε όλοι στον πόνο όλων αυτών που έχασαν τα σπίτια τους, τα νοικοκυριά τους. Κι άλλες χώρες αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχει σχέση με τις κλιματολογικές αλλαγές και την παρέμβαση κάποιων ανθρώπων. Φρικτό να καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον από το οποίο παίρνουμε ζωή και συνεχίζουμε να υπάρχουμε» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
Στην συνέχεια ο Θεοδώρητος ανέφερε: «Η Εκκλησία μας ξεκίνησε παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος ο οποίος ενστερνίστηκε να ενισχύσει και να βοηθήσει το μεγάλο και σοβαρό αυτό πρόβλημα. Νομίζω ότι όλοι μας πλέον είμαστε έχουμε την εμπειρία από αυτή την φοβερή καταστροφή για να ξεκινήσουμε από αύριο την αναδάσωση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να αναπτύξουμε αίσθημα υπευθυνότητας. Πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση περιβαλλοντική ευθύνης, πρέπει όλοι μας από την παιδική μας ηλικία να ανατρεφόμεθα με τέτοιο τρόπο ώστε να αγαπάμε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος ζει. Αυτό είναι το σπίτι μας, από εκεί παίρνουμε το οξυγόνο, από εκεί έχουμε την ομορφιά, την πνευματική αγαλλίαση και ξεκούραση. Να ευχηθώ σε όλους τους πληγέντες καλή δύναμη και προσπαθήστε να ξαναβρείτε τους ρυθμούς της ζωής» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.