Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες. Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, του ανθρώπου που «μεγάλωσε» την Ελλάδα με τις μουσικές του.
Ο σπουδαίος Έλληνας, ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης (02.09.2021) σε ηλικία 96 ετών. Πέθανε όπως ήθελε, στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη και σύμφωνα με την κόρη του, Μαργαρίτα, τις τελευταίες μέρες του ταλαιπωρήθηκε πολύ.
Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν βύθισε μόνο την Ελλάδα στο πένθος. Όλος ο κόσμος, ηγέτες, πολιτικοί και άνθρωποι του πνεύματος, «δάκρυσαν» για το χαμό του τελευταίου των μεγάλων.
Σε ένδειξη τιμής στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, οι σημαίες στην Ακρόπολη (την οποία έβλεπε καθημερινά από το μεγάλο παράθυρο του σπιτιού του) αλλά και σε όλα τα δημόσια κτίρια, κυματίζουν μεσίστιες.
Εκείνο που παραμένει άγνωστο για την ώρα είναι το που θα γίνει η ταφή του. Στην επιστολή του προς τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Μίκης Θεοδωράκης, με την οποία έλεγε πως ήθελε να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής, αποκάλυπτε την επιθυμία του να ταφεί στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, στον Γαλατά Χανίων, όπου είναι επίσης θαμμένοι οι γονείς του αλλά και ο αδερφός του Γιάννης.
Ωστόσο, η κόρη του Μαργαρίτα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα γίνει η ταφή του πατέρα της στα Χανιά ή στο Βραχάτι Κορινθίας. Εκεί, βρίσκεται η εξοχική κατοικία της οικογένειας Θεοδωράκη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένει και η ίδια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
«Θα σεβαστώ κάθε επιθυμία που μου είχε εκφράσει ο πατέρας μου σχετικά με την ταφή του, θα κάνω όλα όσα μου είχε πει να κάνω», δήλωσε, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Αργότερα, όμως, υπήρξε και η πληροφορία πως δεν αποκλείεται η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη να γίνει τελικά στο Βραχάτι Κορινθίας και όταν περάσουν τα τρία χρόνια και γίνει εκταφή, να μεταφερθεί στο Γαλατά Χανίων.
Συλλυπητήριο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
«Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, ο “παγκόσμιος” Μίκης όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ή ο “Ουρανο-Μίκης” όπως τον είχε εύστοχα αποκαλέσει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, έφυγε από την επίγεια ζωή για την επουράνια βασιλεία του Θεού, κληροδοτώντας στον Ελληνισμό και στην Οικουμένη ευρύτερα μια ανεκτίμητη καλλιτεχνική, αλλά και πνευματική παρακαταθήκη», σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο εμβληματικό μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, στους αγώνες του για τα δημοκρατικά και πατριωτικά ιδεώδη, στη διαρκή υπεράσπιση της «μεγάλης ουτοπίας της ζωής» του, που ήταν η ενότητα του ελληνικού Έθνους.
Όλόκληρο το συλλυπητήριο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
«Με τις μελωδίες του άγγιξε τις ψυχές όλων των Ελλήνων και όλων των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο. Με τους αγώνες του για τα δημοκρατικά και πατριωτικά ιδεώδη, ενέπνευσε και έγινε διαχρονικό πρότυπο για τους νέους, πολλών γενεών. Με θάρρος και ανιδιοτέλεια, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη “μεγάλη ουτοπία της ζωής” του, την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Και με βαθιά αφοσίωση στην Ορθόδοξη πίστη, μια “κορυφαία μορφή και λειτουργία της εθνικής μας συνείδησης”, υπερασπίστηκε τα δίκαια του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αποτελούν “τα σύμβολα της Ελληνικής Ορθοδοξίας.
«Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, ο “παγκόσμιος” Μίκης όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ή ο “Ουρανο-Μίκης” όπως τον είχε εύστοχα αποκαλέσει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, έφυγε σήμερα από την επίγεια ζωή για την επουράνια βασιλεία του Θεού, κληροδοτώντας στον Ελληνισμό και στην Οικουμένη ευρύτερα μια ανεκτίμητη καλλιτεχνική, αλλά και πνευματική παρακαταθήκη. Είμαι βέβαιος ότι η παρακαταθήκη αυτή δε θα μείνει αναξιοποίητη. Οι απανταχού Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών μας στην Αυστραλία που με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη έχουν αγκαλιάσει τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και το έργο του, θα συνεχίσουν να εμπνέονται, να καθοδηγούνται και να εμψυχώνονται από τους λόγους και από το παράδειγμά του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που σε λίγο θα τον σκεπάσει.
Αιωνία αυτού η μνήμη».