Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Φεστιβάλ Αθηνών και υπουργείου Πολιτισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέλαβε το Φεστιβάλ Αθηνών στον Απρίλιο του 2016 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά. Μέσα στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν το Φεστιβάλ συνέχισε την ομαλή λειτουργία του, κάλυψε το πρώτο μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί και μπήκε σε τροχιά ανόδου.

Συνέχεια στην κόντρα του καλλιτεχνική διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεωδορόπουλου και της Μυρσίνης Ζορμπά δίνει νέα ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Θεωδορόπουλος στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ όπου αναφέρει ότι θα φύγει από τον Οργανισμό γιατί η κ. Ζορμπά δεν τήρησε την συμφωνία που είχαν κάνει.

«Κάναμε μια συμφωνία με την υπουργό η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της. Τηρήθηκε το ένα της σκέλος, σε ό,τι αφορά την παράταση που ζήτησα για να ολοκληρώσω το εφετινό πρόγραμμα. Το δεύτερο σκέλος, και δεν το βλέπω στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ότι δήλωσα στην υπουργό ότι δεν ενδιαφέρομαι να ανανεωθεί η θητεία μου γιατί δεν βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα που της είχα θέσει για τη βελτίωση του Φεστιβάλ. Και από ό,τι φάνηκε, δεν είχε καμία πρόθεση να τα λύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεωδορόπουλος.

Από τη μεριά του το υπουργείο αναφέρει ότι το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας και όχι οποιαδήποτε άλλης παρέμβασης.

«Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών , όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο πολιτιστικό οργανισμό, προσδιορίζονται από τον ιδρυτικό τους νόμο. Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας. Αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός κα Μυρσίνη Ζορμπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις ΔΣ και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του οργανισμού» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και καταλήγει: «Η θητεία του κ Β. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου άλλωστε ότι όπως είχε δημοσίως δηλώσει δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί «μη τήρησης της συμφωνίας» και τις σχετικές αναφορές του άρθρου.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέλαβε το Φεστιβάλ Αθηνών στον Απρίλιο του 2016 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά. Μέσα στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν το Φεστιβάλ συνέχισε την ομαλή λειτουργία του, κάλυψε το πρώτο μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί και μπήκε σε τροχιά ανόδου.

Τα προβλήματα άρχισαν μετά τον Οκτώβριο του 2018 και την πρώτη συνάντηση της Μυρσίνης Ζορμπά με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής έθεσε τα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν και σε ένα θετικό κλίμα η υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή της να ανανεώσει τη θητεία του κ. Θεοδωρόπουλου για την επόμενη τριετία.

Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έκανε στην ουσία τίποτα για όλα αυτά τα ζητήματα με αποτέλεσμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής να στείλει επιστολή προς την υπουργό τον Φεβρουάριο όπου ανέφερε και γραπτώς τα όσα της είχε αναφέρει προφορικά και μεταξύ άλλων ότι δεν τον ενδιαφέρει να ανανεώσει την θητεία του αφού δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ χωρίς να έχει καμία επίσημη απάντηση και όπως τόνιζε με κάθε ευκαιρία ως καλλιτέχνης έχει μάθει να δουλεύει σε κλίμα εμπιστοσύνης και αποτελεσμάτικότητας και είναι άδικο σε αυτή την θετική περίοδο που διανύει το φεστιβάλ να υπάρχει απόσταση μεταξύ Οργανισμού και υπουργείου.

Πηγή: tovima.gr