Μαγική η Μπλε Πανσέληνος στον Αρχαίο Ελεώνα Άρματος με το κουαρτέτο «ΕNCHORD»

Ήταν μια μαγική βραδιά, μια υπέρλαμπρη βραδιά. Μια βραδιά που θα μείνει στην ιστορία και θα τη θυμούνται όσοι είχαν την ευλογία να βρεθούν, στη συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων «ΕNCHORD», υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΤ, στον Αρχαίο Ελεώνα στο  Άρμα την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Η μπλε πανσέληνος, η υπέρ πανσέληνος του Αυγούστου, έγινε αιτία να ανοίξει, για πρώτη φορά, ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, στον  Αρχαίο Ελεών στο Άρμα Βοιωτίας,  όπου οι ανασκαφές ανέδειξαν μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, για το κοινό. Ένα κοινό που κατέκλυσε κάθε γωνιά του χώρου και έμεινε κατενθουσιασμένο από το, μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα των ανασκαφών. Με όσα είχε την τύχη να δει σε διαφάνειες. Ταυτόχρονα να απολαύσει μοναδικές εκτελέσεις  από το κλασικό ρεπερτόριο αλλά και συνθέσεις Ελλήνων καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ Μαρία Νίκα στην ομιλία της τόνισε «Νοιώθω ότι είμαστε ευλογημένοι, απόψε, που βιώνουμε τούτη την πανσέληνο, σ αυτό τον υπέροχο χώρο. Στον Αρχαιολογικό χώρο του  Ελαιώνα στο  Άρμα, που αποπνέει μια αύρα, μια ενέργεια  από το μακρινό παρελθόν των προγόνων μας. Ένα χώρο που η αρχαιολογική σκαπάνη  ανέδειξε στοιχεία ενός πολιτισμού που αναπτύχθηκε εδώ, κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Με μοναδικά αρχιτεκτονικά κτίσματα, αγγεία και ειδώλια που ανακαλύφτηκαν από τους αρχαιολόγους οι οποίοι ξεκίνησαν το 2007 και συνεχίζουν και σήμερα  τις ανασκαφές  και έφεραν στο φως στοιχεία για την γεωργία, την κτηνοτροφία και την βιοτεχνία».

Η κα Νίκα πρόσθεσε «Απόψε, λοιπόν,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταναγραικά 2023», με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του Δημάρχου μας Βασίλη Περγάλια, για πρώτη φορά, αναδεικνύουμε τον ιστορικό χώρο του Αρχαίου Ελαιώνα Άρματος, με τη διοργάνωση μιας σπουδαίας μουσικής βραδιάς, με την συμμετοχή του Κουαρτέτου εγχόρδων «ΕNCHORD».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αρχαιολόγος κα Γούλα, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Εφορίας Βοιωτίας κας Αλεξάνδρας Χαραμή,  εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το  γεγονός ότι άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Καναδός αρχαιολόγος Bryan Burns (Wellesley College), που μετέχει εδώ και χρόνια στις ανασκαφές.

Οι τολμηροί δικαιώνονται. Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Τ. Μαρία Νίκα πήρε μια δύσκολη  απόφαση να διοργανώσει την εκδήλωση για την πανσέληνο του Αυγούστου σε ένα χώρο που ποτέ δεν είχε ανοίξει για το κοινό. Δικαιώθηκε. Όπως και όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά ανηφόρισαν μέχρι το λόφο του Αρχαίου Ελεώνα για μια μοναδική βραδιά.

Αποδείχτηκε ότι ο κόσμος διψάει για ποιοτικές εκδηλώσεις. Θέλει το διαφορετικό. Θέλει να έχει ευκαιρίες για διαφορετικά ακούσματα και θεάσεις. Να αισθανθεί  ότι μπορεί να ζήσει στιγμές που έχει  την ευκαιρία μόνο το  Αθηναϊκό κοινό. Και η ΔΗΚΕΤ ανταποκρίθηκε σε αυτό με απόλυτη επιτυχία.