Μαθητές του ΓΕΛ Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης» στο «Περιβόλι της Παναγιάς»

Στο πλαίσιο πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί στο Λύκειό μας ο Θεολόγος κ. Παύλος Χάρης πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Σ΄αυτήν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 26 μαθητές της Β’ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συνοδευόμενοι από τον κ. Χάρη, που την προετοίμασε και την υλοποίησε, και τoν κ. Ψάλτη Ηρακλή, Διευθυντή του Λυκείου, και τον κ. Μαυρομούστακο Θέμη, κοινωνιολόγο. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Απριλίου στο «Περιβόλι της Παναγιάς», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται  από την Εκκλησιαστική παράδοση το Άγιο Όρος.

Ταξιδεύοντας προς την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής οι μαθητές έκαναν στάση στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, στη γυναικεία Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου, όπου προσκύνησαν τον τάφο ενός σύγχρονου Αγίου, του Αγίου Παϊσίου, και δέχθηκαν την αγάπη και τις ευλογίες των μοναζουσών.

Το Σαββατοκύριακο εισήλθαν στο Άγιον Όρος και, αφού αρχικά κατευθύνθηκαν στις Καρυές, πρωτεύουσα του Όρους, και προσκύνησαν την ιερή εικόνα του «Άξιον εστί», επισκέφθηκαν στη συνέχεια δύο σημαντικές Μονές, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, την αρχαιότερη μονή του Όρους και πρώτη στην τάξη,  και την Ιερά Μονή των Ιβήρων, στις οποίες και διανυκτέρευσαν. Είχαν, έτσι,  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος των ακολουθιών και να γνωρίσουν από κοντά τα διακονήματα και τη ζωή των μοναχών.

Μαθητές και Καθηγητές στη Μονή Μεγίστης Λαύρας

Ξεναγήθηκαν στα κειμήλια του σύγχρονου μουσείου της Μονής Ιβήρων, που περιελάμβανε χρυσόβουλα και μολυβδόβουλα βυζαντινά, τον μανδύα του Γρηγορίου του Ε΄, εκκλησιαστικά σκεύη, χειρόγραφα ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εγκόλπια και άλλα ιερά κειμήλια. Επισκέφτηκαν και το Λαογραφικό μουσείο της ίδιας μονής, που δημιουργήθηκε από τη φιλόπονη προσπάθεια ενός, κυρίως, μοναχού, και συμπεριελάμβανε αγροτικά  εργαλεία του 19ου και του 20ου (αρχές) αιώνα, σκεύη διάφορα, χρηστικά αντικείμενα, μεγάλα παραδοσιακά ραδιόφωνα και άλλα αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού.

Οι μαθητές συνομίλησαν, επίσης, με τους Πατέρες, τους δέχτηκε και ο ίδιος ο ηγούμενος της Μονής των Ιβήρων, ιερομόναχος Ναθαναήλ,  εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και ωφελήθηκαν πολλαπλώς από αυτές τις συναντήσεις.

Το αστείρευτο φυσικό κάλλος της χερσονήσου του Άθω,  η επιβλητικότητα και η ιστορία των μοναστηριακών συγκροτημάτων, σε συνδυασμό με την έντονη αγιαστική παρουσία σύγχρονων Αγιορείτικων μορφών κατέστησαν την εμπειρία μοναδική.

Ήταν μια εκδρομή ολιγοήμερη, πλούσια όμως σε συναισθήματα, βιώματα και αναμνήσεις. Ευχή όλων είναι να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες στο μέλλον. Ευκαιρίες για ψυχική ανάταση και πνευματική καλλιέργεια. Ευκαιρίες για ουσιαστικό προβληματισμό μέσα στη πεζή καθημερινότητα που ζούμε. 

 Μαθητές και Συνοδοί – Καθηγητές στη Μονή των Ιβήρων