Μαλακάσα: «Δεν αντέχουμε άλλο»-Όσα ειπώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν αντέχουμε άλλο» εξέφρασαν χθες την αντίδραση τους στα προβλήματα που δημιουργούν οι Δομές Φιλοξενίας της Μαλακάσας, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού, Η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακάσας και Φορείς.

Περισσότερα από 700 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κόμβο της Μαλακάσας, την Κυριακή 31 Μαΐου, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μετά τα τελευταία θλιβερά γεγονότα που δημιούργησε ομάδα μεταναστών στην πλατεία του χωριού.

Στόχος τους ήταν να διατυπώσουν το αίτημά τους προς την Κυβέρνηση για μεγαλύτερη ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία έχει διαταραχθεί, καθώς στις Δομές Φιλοξενούνται περισσότερα από 3.500 άτομα σε ένα χωριό των 514 κατοίκων.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα τονίζοντας ότι  «ο Δήμος Ωρωπού συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Σήμερα όμως, η Μαλακάσα, αδυνατεί να φιλοξενήσει 3.500 ανθρώπους. Υπάρχει θέμα ασφάλειας των πολιτών, ενώ τίθεται σε κίνδυνο πυρκαγιάς η περιοχή της Μαλακάσας και κατ’ επέκταση ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Αν πάρει φωτιά η Μαλακάσα θα φτάσει από την Πάρνηθα μέχρι την Κηφισιά» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Γιασημάκης ζήτησε:

Να γίνουν ελεγχόμενες οι δύο Δομές

Να υπάρχει κάρτα εισόδου και εξόδου όσων βρίσκονται μέσα στις Δομές

Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην αποσυμφόρηση των Δομών καθώς περίπου 700-800 άτομα έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν

Να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου

Να δημιουργηθεί Αστυνομικό Τμήμα στην Κοινότητα της Μαλακάσας, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες

Να διαφυλαχθεί ο σταθμός της Σφενδάλης για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών

Να υπάρχει μόνιμη παραμονή στην περιοχή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Να μπορούν οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους (γήπεδα, πλατεία, παιδικές χαρές)

Και κατέληξε λέγοντας:

«Η Μαλακάσα, ο Δήμος Ωρωπού, δεν αντέχουν άλλο. Ως εδώ. Ζητάμε λύση εδώ και τώρα».

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας κ. Σπύρος Λίτσας ο οποίος ανέφερε ότι «από το 2016 η περιοχή της Μαλακάσας σηκώνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο, καθώς έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται στις Δομές στο στρατόπεδο «Γερακίνη». Είμαστε 514 άτομα, δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος 3.500 ανθρώπων. Έχει χαθεί η κανονικότητα της ζωής μας. Δεν μπορούν τα παιδιά μας να κυκλοφορήσουν. Ζητάμε  την αποσυμφόρηση των Δομών, καλύτερη αστυνόμευση και προστασία της Μαλακάσας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Κατέληξε λέγοντας «Η Μαλακάσα είναι το στολίδι του Δήμου Ωρωπού και θέλουμε να παραμείνει ζωντανή».

Ακολούθως το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαλακάσας «Φύση και Δράση» κ. Αθηνά Δαλιάννη η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της περιοχής, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ζούμε σαν ξένοι στην περιοχή μας. Ζητάμε η Μαλακάσα να προστατευτεί. Να είμαστε ασφαλείς και φυσικά να γίνει πράξη το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής το στρατόπεδο «Γερακίνη» να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθεί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων κ. Γιώργος Γκιολές, πήρε το λόγο και είπε ότι «η Πολιτεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δημιούργησε και δεύτερη Δομή Φιλοξενίας στη Μαλακάσας. Μας υποσχέθηκαν ότι θα είναι κλειστή κάτι όμως που η κυβέρνηση γνώριζε ότι αντίκειται στο Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο» . Ο κ. Γκιολές παρουσίασε όλο το ιστορικό της εγκατάστασης των δομών και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «οι πολίτες της Μαλακάσας πρέπει να πάρουν τη ζωή τους πίσω» .

Ο συγκοινωνιολόγος κ. Βαγγέλης Καρεκλάς, ως κάτοικος της περιοχής εξέφρασε την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στη Μαλακάσα και για την ασφαλή μετακίνηση μεταναστών και πολιτών.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αντιδημάρχου Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνου Λίτσα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση τόνισε πως «εμείς, όλα αυτά τα χρόνια βάλαμε πλάτη  στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σήμερα όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι κάτοικοι της Μαλακάσας ζητούν από την πολιτεία να τους προστατέψει. Ζητάμε να προστατευτεί η περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου δασικού κάλλους. Δεν είμαστε απέναντι στου μετανάστες, δεν μπορούμε όμως να ανεχτούμε και παραβατικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί να είμαστε ξένοι στα σπίτια μας. Ζητάμε άμεσα την αποσυμφόρηση των Δομών, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις Δομές. Δεν αντέχουμε άλλο, ως εδώ!»

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρέστησαν σύσσωμα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης και δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του «Πρώτα ο Δημότης», ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία  Δημιουργίας» κ. Διονύσης Καμπιώτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού» κ. Μιχάλης Χασιώτης και ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέλιος Κοροβέσης, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω. κ. Γιώργος Παναγόπουλος, Τοπικοί Σύλλογοι, Φορείς και πλήθος κόσμου.

Η ειρηνική συγκέντρωση κατέληξε στα γνωστά επεισόδια

Ξύλο, αίμα και χημικά από τα ΜΑΤ στη Μαλακάσα-Καρέ καρέ τα γεγονότα-Εικόνες ντοκουμέντα

     

  

Δημάρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης: “Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ειρηνικά, μαχητικά και συντεταγμένα μέχρι την τελική δικαίωση”

Δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της Μαλακάσας-Ο Μηταράκης μετατρέπει τις Δομές σε ελεγχόμενες

Μαλακάσα: «Δεν αντέχουμε άλλο»-Όσα ειπώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας