Μαξίμου: Εν αναμονή της πολυπόθητης συμφωνίας

9.11.2015

Tο Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που ικανοποιητικό, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες επισήμαναν ότι στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας, συμβάλλοντας σε αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξήγησαν ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς και την κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων.

Η επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας, αν τακτοποιηθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες, θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 «Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Σε σχέση με το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.