Μαρία Απατζίδη: Κατάθεση ερώτησης  για  την  στήριξη των εργαζόμενων στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 18/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την στήριξη των εργαζόμενων στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού .

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι ένας από τους χειμαζόμενους οικονομικά κλάδους, είναι του Τουρισμού – Επισιτισμού, όπου αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα, το γεγονός της ζοφερής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, σε έναν τομέα που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Η κα Απατζίδη σημείωσε ότι οι  εποχιακά εργαζόμενοι στην εστίαση, επειδή δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, καταδικάζονται σε απόλυτη φτώχεια, με ένα και μοναδικό επίδομα ειδικού σκοπού της τάξης των 870€, για όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου. Επιπροσθέτως, παρήλθε για αυτούς το 2020 χωρίς κανένα απολύτως ένσημο, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την σύνταξή τους, αλλά κυρίως παραμένουν υγειονομικά ανασφάλιστοι, χωρίς την δυνατότητα να καλυφθούν από τον ΕΦΚΑ, ούτε για τα πιο απλά φάρμακα.

Οι πιο «τυχεροί» εργαζόμενοι του κλάδου, οι 12μηνοι στην εστίαση, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή, αμείβονται από τον Μάρτιο του 2019 με 534€ ανά 40-45 ημέρες, γκρεμίζοντάς τους το δίκαιο αίτημα για αξιοπρεπή ζωή. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον Τουρισμό, ενώ πάλευαν να επιβιώσουν με μέσο ετήσιο εισόδημα 7.200€, πρέπει να ζήσουν φέτος με 50% λιγότερα, χωρίς καμιά μείωση των τρεχόντων εξόδων τους.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον  Υπουργό  εάν θα προβεί  στην παράταση του επιδόματος ανεργίας, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, μέχρι την πλήρη επαναπρόσληψή τους .