Μαρία Απατζίδη: Κατάθεση  ερώτησης για την αναστολή της διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στις 17/6/2021  ερώτηση προς   τον Υπουργό Οικονομικών, τον  Υπουργό Δικαιοσύνης και τον  Υπουργό Εσωτερικών, για την αναστολή της διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Η κα Απατζίδη  ανέφερε  ότι  σύμφωνα με  ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, δεν έχει συσταθεί ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης», στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα και είναι αναγκαία και απαραίτητη η αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Η βουλευτής σημείωσε  ότι  από την 1η Ιουνίου 2021, τέθηκε σε ισχύ και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, στον οποίο προβλέπεται ότι ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει. Πλην, όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί.

Η κα Απατζίδη επισήμανε ότι αν δεν ανασταλεί άμεσα η διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες, που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

H βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τους  Υπουργούς τι απαντούν στην ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, καθώς και εάν θα προβούν στην πλήρη αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.