Γράφει ο Ανδρέας Κάτσενος, Δημοσιογράφος
Η καλοκαιρινή ραστώνη των θερινών διακοπών έφτασε και φέτος στο τέλος της. Τα αστικά κέντρα πλημμύρισαν και πάλι από κόσμο, με τους δρόμους να μποτιλιάρουν και τα καθημερινά προβλήματα να παραμέμουν σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα
Τα σχολεία ανοίγουν και όλοι είναι στη θέση τους για μια ακόμα μακρά χειμερινή περίοδο που, όπως και να το κάνουμε, δεν ξεκινάει και με τους καλύτερους οιωνούς.
Ο πρωθυπουργός το πρώτο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης, θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενόψει του χειμώνα.
Συμφώνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης του μετά τις πολλές προκλήσεις του καλοκαιριού. Αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων
Η πάταξη της ακρίβειας, η οποία βουλιάζει τον προϋπολογισμό σε κάθε νοικοκυριό, η αναγκαία βελτίωση του ΕΣΥ το οποίο αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει σοβαρές παθογένειες και αρρυθμίες, η υπογεννητικότητα που μαστίζει την πατρίδα μας μετατρέποντας την σε «άγονη χώρα», το στεγαστικό, η αδυναμία κάθε νέου και νέας να στήσουν με αξιώσεις το σπίτι τους, η ανάπτυξη της περιφέρειας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως της μεσαίας τάξης η οποία έχει καταποντιστεί, η φορολογική πολιτική, αποτελούν τα κορυφαία θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.
Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δώσει «ανάσες» μέσα από μέτρα ουσιαστικά. Μέτρα που θα στηρίξουν, όπως λέει το Μαξίμου κάθε ελληνική οικογένεια. Βεβαίως, το καλάθι θα είναι μικρό και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης. Όμως θα περιέχει σημαντικές εξαγγελίες που θα δίνει προοπτική αναστροφής του κλίματος.
Σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος κυρίως οικονομικά κι αν αποδειχτεί και «κρύος και με χιόνια» τότε τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες. Η οικονομία όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως αναπτυσσόμενη και ευημερούσα δεν πείθει, καθώς οι πολίτες βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Πολλές οικογένειες ζουν ένα εφιάλτη, καθώς βλέπουν τους μισθούς τους να μην επαρκούν ούτε καν για να βγάλουν το μήνα. Οι περισσότεροι δεν έκαναν διακοπές σε κάποιο νησί και την έβγαλαν σε κοντινούς προορισμούς ή με ολιγοήμερες αποδράσεις, όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.
Μέσα σε όλα αυτά η παγκόσμια αναταραχή με τον πόλεμο στη Ουκρανία να συνεχίζεται και την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να εντείνεται σε συνάρτηση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να δημιουργούν ένα αβέβαιο διεθνές σκηνικό που είναι αναμενόμενο να πλήξει και την ελληνική οικονομία.
Άρα η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένες συντεταγμένες, όπου «τα δώρα» να είναι μέσα στα όρια της οικονομικής αντοχής και των όποιων πιθανών αρνητικών εξελίξεων. Να μετρήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις αντοχές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά την όποια αισιοδοξία που καλλιεργείται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, εν τούτοις τα προβλήματα δεν επιτρέπουν υπερφίαλες προσδοκίες και εκτροχιασμούς.
Το βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βελτιώσει την καθημερινότητα, που μέχρι σήμερα δεν τα έχει πάει καλά, με ενέργειες που δεν θα είναι κοστοβόρες και δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Περισσότερο θα ακολουθήσει την πολιτική των κινήτρων και της απόδοσης αποτελέσματος παρά της άκρατης παροχολογίας.
Σε κάθε περίπτωση από τη ΔΕΘ, που αποτελεί την ουσιαστική έναρξη της χειμερινής περιόδου για την ελληνική κοινωνία, δεν θα πρέπει να αναμένουμε ο πρωθυπουργός να μοιράσει απλόχερα δώρα… Αυτό σημαίνει ότι και τούτος ο χειμώνας θα είναι σφιχτός, δύσκολος και επίπονος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Θα είναι ένα καυτό φθινόπωρο και πιθανόν ένας ακόμα πιο δύσκολος χειμώνας.