«Μαύρες» μέρες για το Χρηματιστήριο  ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ! Δεν υπάρχει  σημείο στήριξης.  Στο -11 ο τραπεζικός δείκτης

9.2.2016

Νέα πτώση του Χρηματιστηρίου το οποίο πέφτει πάνω από 3,42 % και τις τράπεζες στο -11%  φτάνοντας ο Γενικός Δείκτης κάτω από τις 450 μονάδες επιστρέφοντας  σε τιμές του 1981.

Η κυβερνητική αβεβαιότητα με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να έχουν διακοπεί μέσα σε πλήρη διάσταση απόψεων, τις επενδύσεις να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός και τη χώρα σε απεργιακό κλοιό το χρηματιστήριο γνωρίζει μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του.

Το πιο αρνητικό είναι ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες δέχτηκε τέτοιες πιέσεις όπου οι οποίες μεταφέρονται στις τράπεζες που χάθηκαν τα 8 δις ευρώ από τα 14 δις ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοπόιησή τους.

«Πουλάνε όλοι. Ξένα και ελληνικά funds. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στήριξης», σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας, με φόντο τη νέα κατρακύλα του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος χάνει περίπου 12%, παγιδευμένος στις Συμπληγάδες της εσωτερικής αβεβαιότητας και των διεθνών αρνητικών εξελίξεων, όπως αυτές επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα spreads έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα και τον τόνο δίνει η πορεία του 10ετούς ομολόγου, το οποίο από την αρχή του χρόνου τραβάει την ανηφόρα, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα και το ρίσκο. Στο τέλος Δεκεμβρίου η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 8,186%. Σήμερα βρέθηκε στο 10,745%, σημειώνοντας αύξηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παρατηρείται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα, το γερμανικό 10ετές «παίζει» στα επίπεδα του 0,2%, το πορτογαλικό βρίσκεται στο 3,4%, το ιταλικό στο 1,7%, το γαλλικό στο 0,6%, το ιρλανδικό στο 0,9%.

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο- και όχι μόνο- έριξαν βαριά σκιά στις επαφές που είχε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τις διοικήσεις των τραπεζών. Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων stress tests εντός του 2016 για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο είναι προφανές ότι η πίεση που δέχονται αλλάζουν δραματικά το σχεδιασμό τους.

Βεβαίως η χρηματιστηριακή κρίση αποτελεί μια ακόμη πίεση της κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα και στις διαπραγματεύσεις αφού η Ελλάδα θα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.