Μεγάλες ροές προσφύγων-μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας Οινοφύτων

29.7.2016

Στα Οινόφυτα στο παλιό εργοστάσιο πλαστικών «ΒΙΟΝΤΡΑΓΚ» και τα Τρίκαλα μεταφέρθηκαν, σήμερα, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα στο Πειραιά είχαν απομείνει περίπου 850 πρόσφυγες-μετανάστες  από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία μεταφέρθηκε στα νέα Κέντρα φιλοξενίας στα Οινόφυτα στο παλιό εργοστάσιο πλαστικών «ΒΙΟΝΤΡΑΓΚ», όπως άλλωστε πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλας και στα Τρίκαλα.

Ο αριθμός ξεπερνάει τους 680 στη περιοχή των Οινοφύτων όταν η χωρητικότητα του Κέντρου Φιλοξενίας είναι για 600 άτομα. Σε αυτούς    αν κανείς υπολογίζει και το γεγονός ότι και στη Μαλακάσα ο αριθμός σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε, αισίως, πάνω από τους 1500 γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχει καταφτάσει εκεί μετά το πραξικόπημα έχει πολλαπλασιαστεί ραγδαία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως κάνει πράξη την απειλή του και στέλνει ξανά πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.Ήταν

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισημαίνοντας την ανάγκη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, απέστειλε χθες στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα σχετική επιστολή.

Η Περιφερειάρχης υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι -και να δράσουν αντίστοιχα- ότι τα νησιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες πέρα από τη χωρητικότητα των ήδη θεσμοθετημένων και οργανωμένων hotspots.

Η επιστολή

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των 3 Hot Spots έχει ήδη ξεπεραστεί,  παρακαλούμε όπως ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρησης των νησιών .
Εκτιμάμε ότι η κατάσταση που εν δυνάμει τείνει να διαμορφωθεί θέτει το ζήτημα με ακόμα πιο επείγοντα, σε σύγκριση με το παρελθόν, τρόπο.