Μεγάλη Βρετανία: Ο Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα της πρωθυπουργίας

Φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρείται ο Ρίσι Σούνακ, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον. Στις 4 ώρα Ελλάδος λήγει η προσθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Μια ανάσα από το να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο Ρίσι Σούνακ μετά την απόσυρση από την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον.

Στις 16.00(ώρα Ελλάδος) λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων με τον Σούνακ να θεωρείται φαβορί αφού έχει εξασφαλίσει πάνω από 165 υποστηρικτές ενώ κατα πολύ λιγότεροι είναι οι υποστηρικτές της επίσης υποψήφιας Πένι Μόρντοντ.

Ο Τζόνσον που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, δήλωσε πως αν και είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος διότι «αυτό είναι το σωστό».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε.

Σην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δήλωσε οτι είχε εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές.

«Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σούνακ σε ανάρτησή του μετά την απόσυρση Τζόνσον εξήρε το έργο του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας πως “οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία”.

“Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό” πρόσθεσε ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία Σούνακ.

twitter.com