Μεγάλη επιτυχία το ΝΤΙΒΑΝΙ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2017 στον Αυλώνα

Μεγαλοπρεπώς γιορτάστηκε, το πρωί της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου, το παραδοσιακό  ΝΤΙΒΑΝΙ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2017, από την Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα και τον Σύλλογο Αυλωνιτών το «Σάλεσι», στην κεντρική πλατεία Ζυγομαλά στον Αυλώνα.

Ο χορός,το νταούλι, η πίπιζα, η εκπληκτική ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων από νέα παιδιά, το ζεστό σερβιρισμένο κέρασμα,το κρασί και η γευστικότατη γαλατόπιτα της Λίτσας συμπλήρωσαν την ευόδωση της εκδήλωσης.
Θερμά Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Αυλωνιτών Το Σάλεσι και σε όλους όσους στήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο το Σαλεσιώτικο Ντιβάνι.

Πλήθος κόσμου διασκέδασε στο Δημόσιο Χορό με Παραδοσιακή Μουσική & Αποκριάτικες γεύσεις, σε μια άριστη διοργάνωση που αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές και ευχόμαστε καλή δύναμη με μεράκι για παραδοσιακή δημιουργία.

Το ντιβάνι είναι ο δημόσιος χορός που τελούνταν απαράβατα για εκατοντάδες χρόνια στον Αυλώνα, σε όλες τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα κλπ, σε χαρμόσυνα γεγονότα τοπικού ενδιαφέροντος όπως ίδρυση Ναών κλπ με την συμμετοχή των κατοίκων του Αυλώνα.

Το μοναδικό αυτό, για όλη την ευρύτερη περιοχή, έθιμο του Σαλεσιώτικου ντιβανιού, συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα από τους φορείς με την συμμετοχή των κατοίκων, τις Απόκριες.

Πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι το τελετουργικό του εθίμου-χορού δεν έχει αλλάξει καθόλου με το πέρασμα του χρόνου, αφού οι χορευτές που συμμετέχουν φορώντας τις βαρύτιμες τοπικές ενδυμασίες, δεν επιτρέπουν να τελεστούν ταυτόχρονα κι άλλα δρώμενα, αποκριάτικα, καρναβαλικά, βωμολοχικά κλπ, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές λόγω της ημέρας, ώστε στον Αυλώνα το δρώμενο παραμένει και είναι το ίδιο το ντιβάνι και όχι το ντιβάνι σαν τμήμα κάποιου γενικότερου αποκριάτικου δρώμενου.

Η μόνη ”αποκριάτικη” νότα του ντιβανιού της Αποκριάς δηλωνόταν από τον τρόπο που φορούσαν τις παραδοσιακές κυρίως γυναικείες φορεσιές, οι χορεύτριες, με την έννοια ότι φορούσαν κάποια ”ανακατεμένα” κομμάτια, παράταιρα χρονικά με την υπόλοιπη  παραδοσιακή φορεσιά που φοριόταν την κάθε εποχή, συνήθως των γιαγιάδων.