Μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο Πηγαδάκια-Δήλεσι από τις νέες υποχωρήσεις του οδοστρώματος

Επικίνδυνος χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους  ο  δρόμος Χαλκουτσίου-Δήλεσι, στο ύψος των Εφέδρων Αξιωματικών, εξαιτίας δύο ακόμη υποχωρήσεων του οδοστρώματος.

Συγκεκριμένα ο κεντρικός οδικός άξονας,  που ενώνει το Χαλκούτσι με το Δήλεσι, πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους της χώρας. Κατά το παρελθόν έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, ενώ τα τροχαία είναι, σχεδόν, σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι στην ανηφόρα μετά τη στροφή προς Εφέδρων όπου τους τελευταίους μήνες  παρατηρήθηκαν δύο ακόμα καθιζήσεις του οδοστρώματος, ενώ μετά την σήμανση επικινδυνότητας που υπάρχει στο σημείο  παρατηρείται και πτώση χωμάτων προς την θάλασσα.

Επιπλέον, παρατηρούνται και σοβαρές διαβρώσεις στο οδόστρωμα, σε όλη την έκταση της οδού, από τα Πηγαδάκια μέχρι και την στροφή προς Εκάλη.

Είναι γνωστό ότι παλαιότερα είχε η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης, η οποία όμως ήταν εξαιρετικά κοστοβόρα. Άγγιζε τα 3 εκ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό. Η μελέτη θα προέβλεπε τσιμεντοενέσεις και μπλοκ από την θάλασσα.

Η Δημοτική Αρχή πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και εξέτασε το πρόβλημα. Αρχικά η σκέψη ήταν να προταθεί εκτροπή της κυκλοφορίας, κάτι το οποίο όπως πιστοποίησαν οι αρμόδιοι δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση.

Ο Δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης  και οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου,  όπου προΐσταται ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Δέδες, ζήτησαν τη συνδρομή της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα συντάξει άλλη μελέτη με φράγμα στη βάση της θάλασσας, ώστε να μην υποχωρούν τα χώματα του βουνού. Το κόστος θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Παράλληλα, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κ. Δέδες, μετά από σχετική ερώτησή μας, η Δημοτική Αρχή έχει κινήσει τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί το έργο από την Περιφέρεια, κάτι που φαίνεται ότι τελικά θα επιτευχθεί.

Από το δρόμο αυτό συνεχώς διέρχονται χιλιάδες οχήματα ετησίως και, κυρίως, βαρέως τύπου, όπως λεωφορεία, φορτηγά, ακόμη και νταλίκες, υπερφορτωμένα.

Το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα πριν χαθούν ζωές ή αποκλειστεί  ο Ωρωπός από το Δήλεσι και χρειάζεται να πηγαίνουν οι κάτοικοι μέσω «Λαμίας» στα σπίτια τους. Δεν μπορεί εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια να μην μπορεί να εκτελεστεί ένα έργο ύψιστης ανάγκης. Χρειάζεται να προχωρήσει το έργο  γιατί η θάλασσα τρώει το βουνό κάθε μέρα που περνάει και ο χρόνος δουλεύει αντίστροφα.

Και οι κάτοικοι της Δυτικής πλευράς του Ωρωπού αισθάνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς και ζητούν λύση στο πρόβλημα συνολικά του δρόμου αυτού. Σήμερα  ο δρόμος Χαλκούτσι-Δήλεσι μοιάζει περισσότερο με ειδική ράλι, παρά με κεντρικό άξονα δήμου με μεγάλη κυκλοφορία.

Μάλιστα οι κάτοικοι τονίζουν ότι έχουν κι αυτοί δικαιώματα ο δήμος να τους προσφέρει ασφαλείς  οδικές  μετακινήσεις. Και φαίνεται ότι και η Δημοτική Αρχή έχει ενστερνιστεί την αγωνία των κατοίκων και με συντονισμένες προσπάθειες αναζητά λύση.

 

 

 

 

Comments are closed.