Μειώνονται οι προσδοκίες από τη λίστα Φαλτσιανί

26.12.2015

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών  για τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να δώσει η λίστα Φαλτσιανί  στην ελληνική οικονομία ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας στο «Κόκκινο», καθώς γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναζητηθεί ο μίτος της Αριάδνης μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα φοροδιαφυγής μέσω off shore εταιρειών.

«Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τις λίστες με τα εμβάσματα.

Πάντως αν και προσγειώθηκε στη πραγματικότητα έσπευσε να εξάρει τους χειρισμούς της κυβέρνησης  στη λίστα Φαλτσιανί λέγοντας ότι φαίνεται πόσο διαφέρουμε από τους άλλους, και πρόσθεσε: «Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι  μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες ονόματα».

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε: «Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ. Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι  μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες. Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία. Η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, διαβιβάστηκε κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

«Εγώ δεν θέλω να έχω στα χέρια μου λίστα κι όποιον θα επιθυμούσε να μου δώσει κάποια θα τον πετούσα έξω από το γραφείο μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι με αυτήν ακριβώς την αρχή κινείται η κυβέρνηση, περιοριζόμενη απλώς στην εποπτεία για το αν οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί κινούνται κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

«Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι» διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα συμβάλλει στη «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών.

 Ο κόσμος «υφίσταται βάρβαρη πολιτική», καθώς η κυβέρνηση δεν υλοποιεί, ακόμη, τις επιλογές που θα ήθελε, ανέφερε ο υπουργός και  πρόσθεσε  πως για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώσει η κοινωνία ότι θα πληρώσουν και όσοι έως τώρα ξέφευγαν. Ανάμεσά τους και ισχυρά «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.