Μειώνονται οι χρεώσεις και οι προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών

24.11.2015

Μειώσεις στις χρεώσεις και τις προμήθειες όλων των τραπεζών για τις συνήθεις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσε  η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη, στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2015.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται, και το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε κανονικές μεθόδους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ακόμη, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, διότι όπως είπε «τα κόκκινα δάνεια είναι βραχνάς και για τις τράπεζες».

Το επόμενο βήμα, συνέχισε η πρόεδρος της ΕΕΤ, είναι η επαναφορά των καταθέσεων στις τράπεζες «αλλά όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης» σημείωσε.

Για την αύξηση της χρήσης των ΡΟS και των ηλεκτρονικών πληρωμών για περισσότερες επιχειρήσεις «ήταν ένα παράπλευρο κέρδος» είπε η κ. Κατσέλη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα υποστηρίξουν κυρίως μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις «αλλά όχι μόνο» και γνωστοποίησε ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην παρουσίαση παρέστη και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στον εργασιακό τομέα, είπε ο υπουργός Εργασίας, η Ελλάδα αποτελεί τον καθρέπτη του μέλλοντος της Ευρώπης και «για αυτό θέλουμε να μην είναι αυτό ένα διμερές θέμα με τους θεσμούς, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

Το Ασφαλιστικό που θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο διάστημα, «πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών συγκλίσεων αν είναι δυνατόν, αλλά τουλάχιστον να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου. Διότι το θέμα. δεν είναι μόνο αν θα εξασφαλίζει συντάξεις και στη νέα γενιά, αλλά και ένα δίκαιο σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και καλύτερη αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων».

Ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, είπε ότι η οικονομία βαδίζει προς την σταθεροποίηση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τα μέσα του 2016 αναμένεται ανάκαμψη και αύξηση της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιακή αγορά και στην ανάγκη να αλλάξει το ελληνικό εμπόριο και να ακολουθήσει ο εθνικός σχεδιασμός την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στη μάχη που δίνουν στην πραγματική οικονομία, ο κ. Κορκίδης έφερε ως παράδειγμα το γεγονός, ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε στο τελωνείο του Προμαχώνα, η γεφυροπλάστιγγα που έχει κάνει δωρεά από το 2013 η Συνομοσπονδία.