Μειώσεις στα δημοτικά τέλη εξήγγειλε ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης από το 2024, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, όταν ο Δήμος με παρεμβάσεις του θα έχει μειώσει δραστικά τα λειτουργικά έξοδά του.
Ήταν μια συνεδρίαση που, παρά το γεγονός ότι διήρκησε περί πέντε ώρες, πρυτάνευσε το γιορτινό πνεύμα των ημερών, αλλά και η λογική, με αποτέλεσμα να γίνει ένας γόνιμος, παραγωγικός διάλογος. Υπήρξαν προτάσεις και θέσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς η ενεργειακή κρίση απαιτεί ομοψυχία.
Κατά την συνεδρίαση ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, η πρόταση της Δημαρχιακής Αρχής, τα δημοτικά τέλη ύδρευσης- αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας, να παραμείνουν σταθερά και κατά το 2023, καθώς η ενεργειακή και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπουν αυξήσεις στα νοικοκυριά.
Η μόνη παρέμβαση ήταν η δημιουργία νέου συντελεστή στα κυβικά από 300 έως 500, που πληρώνουν στον οικισμό Άγιας Τριάδας της Δ.Ε. Αφιδνών, στα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Συγκεκριμένα ο συντελεστής από 3,10 έγινε 2,10 για να αποκατασταθεί η ανισοκατανομή του παρελθόντος.
Ο κ. Γιασημάκης κατά την συζήτηση, η οποία ήταν μια από τις πιο παραγωγικές των τελευταίων χρόνων, με πολιτικά επιχειρήματα, τόνισε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια σειρά από έργα τα οποία οδηγούν σε εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία από το 2024 θα επιστρέψουν στους πολίτες ως και μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη.
Συγκεκριμένα ανέφερε την επαναλειτουργία των γεωτρήσεων στην Μαυροσουβάλα με αποτέλεσμα ο δήμος να υδρεύεται από δικές του πηγές, ενώ επικουρικά παίρνει νερό από την ΕΥΔΑΠ. Επίσης ξεκίνησε η κατασκευή του Κέντρου τηλεμετρίας στα Νέα Παλάτια, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, που θα ελέγχει την ποσότητα του νερού, αλλά και τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Ήδη έχουν παραγγελθεί 12 χιλιάδες νέα υδρόμετρα, ενώ έχει κατατεθεί πρόταση και για χρηματοδότηση και για τα υπόλοιπα 25 χιλιάδες υδρόμετρα για όλο το δήμο.
Επίσης προχωρούν οι μελέτες για αντικατάσταση των δικτύων σε Κάλαμο και Χαλκούτσι όπου το δίκτυο είναι παλιό και υπάρχουν καθημερινά λάβες.
Συνολικά για την ύδρευση γίνονται ή θα γίνουν έργα συνολικού κόστους 18 έκατ. ευρώ τα οποία θα μειώσουν τα έξοδα του δήμου και φέρουν τις μειώσεις στα δημοτικά τέλη ύδρευσης.
Το ίδιο θα σημαίνει και για τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα, όπου ήδη έχουν γίνει πολλά έργα, όπως αγορά απορριμματοφόρων και άλλων μηχανημάτων και αυτοκινήτων με στόχο την ανανέωση του στόλου.
Αδειοδοτήθηκε και χωροθετήθηκε ο ΣΜΑ σε οικόπεδο κοντά στην περιοχή Ντουμάνι, στο Μαρκόπουλο, όπως και η αγορά δύο τρακτόρων και τεσσάρων νταλικών μεταφοράς των απορριμμάτων μειώνοντας το κόστος μεταφοράς στη Φυλή. Επίσης κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση του Πράσινου Σημείου για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και την αγορά καφέ οικιακών κάδων.
Κατασκευάστηκε το κτίριο κίνησης του δήμου στην Λεωφόρο. Χαλκουτσίου.
Ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή Βαρικό του Αγίου Κωνσταντίνου. Τοποθετήθηκε νέος ηλεκτροφωτισμός στο δρόμο Κάλαμος-Καπανδρίτι, χρηματοδοτείται η αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού στη Λεωφόρο Μαλακάσας-Σκάλας Ωρωπού, με λάμπες led όπου θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για το δήμο.
Δημιουργούνται δύο ενεργειακές Κοινότητες για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Ενώ ενεργειακά θα λειτουργεί και η Μαυροσουβάλα. Συνολικά ο Δήμαρχος είπε ότι στόχος είναι να κατασκευαστούν 13 φωτοβολταικά πάρκα σε δημοτικούς χώρους των 15 στρεμμάτων, ώστε ο δήμος να έχει σε βάθος χρόνο απόλυτη αυτάρκεια σε ρεύμα.
Αντίρρηση ως προς το εάν είναι εφικτή η κατασκευή των φωτοβολταικών πάρκων κι αν αυτά τελικά θα συμβάλλουν στην μείωση των εξόδων του δήμου εξέφρασε ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Δέδες, ο οποίος αργότερα σε ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό του στο facebook έγραψε «Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού, ο Δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης αναφέρθηκε πολλάκις στις Ενεργειακές Κοινότητες δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο, για την εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα με πρόχειρους υπολογισμούς ο Δήμαρχος σχεδιάζει τη δημιουργία 13 φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο το Δήμο Ωρωπού των 15 στρεμμάτων. Η συνέχεια επί των Δημοτικών Συμβουλίων…»
Οι κ. Θ. Ρούσσης και ο Δ. Καμπιώτης όπως και οι Ανεξάρτητοι δημοτικοί Σύμβουλοι Κ. Λίτσας και Ν. Δημητρίου αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα ύδρευσης, κατέθεσαν σοβαρές βελτιωτικές προτάσεις και τελικά δεν καταψήφισαν τα δημοτικά τέλη δηλώνοντας παρόν. Είναι η πρώτη φορά που η Αντιπολίτευση, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε κατά, δεν καταψήφισε.