Μελετούν περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ για να σώσουν τις κύριες συντάξεις

15.2.2016

Ανοιχτή πληγή παραμένει το ασφαλιστικό για την κυβέρνηση καθώς αναζητά λύσεις στο γόρδιο δεσμό ώστε να μείνει να αναγκαστεί σε νέες οριζόντιες περικοπές των κύριων συντάξεων, όπως απαιτούν οι δανειστές μας για να προχωρήσει και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Επί της ουσίας όπως διαφάνηκε και από το άρθρο του Διευθυντή του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν εκείνο που ζητείται από την Ελλάδα είναι ένα νέο μνημόνιο, το τέταρτο κατά σειρά το οποίο θα είναι ύψους περίπου εννέα δις ευρώ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει πολλά σενάρια τα οποία μελετώνται για να βρεθούν τα έσοδα και να κλείσει η μαύρη τρύπα, αλλά όλα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Η οποιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει όλο το σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν  αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Έτσι, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, και το μέρισμα του Δημοσίου είναι ακόμα κύρια ζητήματα στην διαπραγμάτευση, ενώ η παραμικρή αλλαγή σε ένα από αυτά θα έχει επιπτώσεις και στα υπόλοιπα.

Όσον αφορά στις εισφορές, σύμφωνα με το Έθνος, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5% κάτι που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει στα έσοδα θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ δηλαδή από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα η αύξηση του 1% στις εισφορές σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.

Μειώσεις θα επέλθουν και στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις μια και με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στο μέρισμα το Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ οι δανειστές ασκού πιέσεις και στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.