Μελετούν το ύψος της εισφοράς στα μπλοκάκια

12.1.2016

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, αλλά και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ο υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε ρυθμίσεις για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, είτε με την επιβολή ανώτατου ετήσιου πλαφόν, είτε με την εφαρμογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για εισόδημα 468 ευρώ το μήνα, όπως ισχύει για τους αγρότες, κι όχι 580 όπως ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισήμανε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην κατακρημνιστούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον οριστούν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Μεταξύ άλλων, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επιβολή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για νέους επιστήμονες και ενδεχομένως και για ελεύθερους επαγγελματίες, από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και για έως και 5 χρόνια.

Παράλληλα, θα εξετασθεί η επιβολή ανώτατου πλαφόν που θα οδηγεί σε χαμηλότερες εισφορές και για τα υψηλά εισοδήματα.

Ακόμη, οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, ενώ θα έπρεπε να έχουν συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου εργασίας με αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.

Τα συμπεράσματα και οι πιθανές λύσεις που θα προκύψουν θα συζητηθούν την Τετάρτη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής που σύστησαν τα δύο υπουργεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητα απασχολούμενων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων), αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου.