Μετάθεση των Αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο του 2024;

Το ενδεχόμενο μετάθεσης των Αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο του 2024 -αντί για τον Οκτώβριο του 2023- μαζί με τις Ευρωεκλογές, μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Επί της ουσίας θα παραταθεί η σημερινή θητεία των αιρετών κατά ένα έτος, καθώς οι νέες διοικήσεις θα αναλάβουν τον Σεπτέμβριο  του ίδιου έτους.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης  και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος  Κυρίζογλου στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε μια τέτοια μετάθεση  «θεσμική εκτροπή».

Πρόκειται για τη δεύτερη μετάθεση της θητείας των Αυτοδιοικητικών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε και αυτή η θητεία να είναι πενταετής.

Επισήμως, κορυφαίο στέλεχος της ΚΕΔΕ δήλωσε στην «Άποψη τώρα» ότι «η ΚΕΔΕ είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να πάρει και την νομοθετική πρωτοβουλία».

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση δεν αρνούνται ότι υπάρχει τέτοια σκέψη καθώς:

Πρώτον, το ζητά μεγάλος αριθμός Περιφερειαρχών για να ολοκληρώσουν το έργο τους, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά έργα έμειναν πίσω.

Δεύτερον, μια τέτοια απόφαση θα βοηθήσει να ξεκινήσει και να δρομολογηθούν έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τρίτον,  δεν θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος και έξοδα του κράτους για αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, καθώς θα έχουμε δύο εκλογές, τις Αυτοδιοικητικές, τις Εθνικές που όλοι εκτιμούν ότι θα είναι διπλές και τις Ευρωεκλογές μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό του κρατικού μηχανισμού.

Και τέταρτον, γιατί η προηγούμενη θητεία των Αυτοδιοικητικών ήταν πενταετής, η επόμενη θα είναι επίσης πενταετής και  έτσι με αυτή την απόφαση θα είναι και η παρούσα πενταετής αποκαθιστώντας μια αδικία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοίκητικοί  στην παρούσα φάση θα πρέπει να λειτουργούν σαν να πρόκειται να γίνουν κανονικά οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, γιατί η όποια απόφαση θα ληφθεί περί το φθινόπωρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη σχετική απόφαση για διπλές εκλογές έχει λάβει και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και έτσι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές θα διενεργηθούν μαζί.