Μετά το γήπεδο η «μπάλα» μεταφέρεται στο πολιτικό τραπέζι μεταξύ Τσίπρα και τουρκικής ηγεσίας

18.11.2015

Μετά τη ποδοσφαιρική πανδαισία και τη χαλάρωση, έφτασε η ώρα των κρίσιμων συναντήσεων στην Τουρκία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του Αχμέτ  Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζλιο Ταγίπ Ερντογάν, υπό το βάρος του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και την αναζήτηση λύσης στο προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ κρίσιμες, όσο και καθοριστικές, συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, καθώς αναμένεται να θέσει το ζήτημα της δημιουργίας hot spots στην Τουρκία και να ζητήσει τη συμβολή της Άγκυρας στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά την πρωινή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου στις 12:00 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις 13:00 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών, ενώ έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στις 14:30.

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των κομμάτων θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει, χθες για την Κωνσταντινούπολη  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο του G20, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για το ταξίδι του Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα πραγματοποιείται λίγο πριν από την προγραμματισμένη ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στις 29 Νοεμβρίου, την ώρα που η σκοπιμότητα για την πραγματοποίησή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει αμφισβητηθεί και από κύκλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Στον αντίποδα, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι μετά το χτύπημα των τρομοκρατών στο Παρίσι καθίσταται επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσης συνεννόησης και συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή το Προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας -όπως αναφέρει και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην τουρκική «Σαμπάχ»- βλέπει την πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για το ταξίδι ως μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών ειδικά προς την κατεύθυνση της ενισχυόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στις σημερινές επαφές του με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να επαναλάβει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε από κοινού στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές με έναν ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο» και να τονίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδό τους σε τρίτες χώρες.

Εκ παραλλήλου, ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για επανεισδοχή και για το πώς θα συντονίζονται καλύτερα οι δύο χώρες σε θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.