Μετρό: Αλλαγές από σήμερα στα δρομολόγια της γραμμής 3 λόγω της επέκτασης προς Πειραιά

Αλλαγές στα δρομολόγια φέρνει η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό με τους τρεις νέους σταθμούς (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο).

Η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας των τριών νέων σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) της Γραμμής 3 του Μετρό φέρνει αλλαγές καθώς συνεχίζονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ, θα υπάρξει τροποποίηση της συχνότητας διέλευσης των συρμών, λόγω της επέκτασης και την επερχόμενη έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) .

Πιο συγκεκριμένα τροποποιείται από σήμερα, Τρίτη (27/9), λόγω της επέκτασής της και της έναρξης λειτουργίας των 3 νέων σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) τις επόμενες ημέρες, η συχνότητα διέλευσης των δρομολογίων στη γραμμή 3.

Τα δρομολόγια θα αποβιβάζουν τους επιβάτες στην Νίκαια και θα συνεχίζουν άδεια έως το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο των δοκιμαστικών δρομολογίων. Προς ΔΑΑ τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 36 λεπτά (από 30 λεπτά).

Στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Δημοτικό Θέατρο θα παραμένει αμετάβλητο το 4λεπτο τις ώρες αιχμής. Πίνακες δρομολογίων με τις ακριβείς διελεύσεις των συρμών του Μετρό, θα είναι αναρτημένοι στους κατά τόπους σταθμούς και την ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ. (www.stasy.gr).

Τα χρώματα

Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα χρώματα που έχουν επιλεγεί από την Αττικό Μετρό για να ντυθούν οι τρεις νέοι σταθμοί που θα παραδοθούν. Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο έχουν ο κάθε ένας και μια ξεχωριστή χρωματική πινελιά αλλά και τη δική τους αρχιτεκτονική διάθεση.

Στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ επικρατεί το κίτρινο χρώμα στην αποβάθρα δίνοντας μια ζωντάνια στο σταθμό. Οι κυρτές επιφάνειες που βλέπουμε στις αποβάθρες με το ζωντανό κίτρινο χρώμα δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στην παραμονή του επιβάτη.

Στον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ έχουμε μια διαφορετική αντίληψη του σταθμού. Ο χώρος έκδοσης εισιτηρίων είναι πολύ μεγάλος και άνετος ενώ λειτουργεί και ως υπόγεια διάβαση από και προς το λιμάνι του Πειραιά. Στην πραγματικότητα είναι ένα ένας φαρδύς παραλληλόγραμμος χώρος που σε οδηγεί από δύο διαφορετικές εισόδους/εξόδους στο σταθμό.

Η αποβάθρα του σταθμού είναι επιβλητική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η επιλογή στις κολώνες να έχουν κωνικό σχήμα σε χρώμα γκρι σκούρο και όχι το κλασικό καμπύλο ανοξείδωτο. Είναι το σήμα κατατεθέν του σταθμού καθώς αποτελεί μια καινοτομία που δεν την συναντάμε σε κανένα άλλο σταθμό. Εδώ επικρατούν τα πιο σκούρα χρώματα, το γκρι σκούρο, το κόκκινο και το μεταλλικό.

Ο σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι ιδιαίτερος και κυριαρχεί το μπλε χρώμα αλλά και ένα εντυπωσιακό φωτιστικό στην περιοχή της έκδοσης εισιτηρίων. Στο φωτιστικό αποτυπώνεται το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης του Πειραιά, εύρημα ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αρχιτεκτονική του χώρου καθώς σου δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε υδάτινο στοιχείο με την οροφή να είναι σταδιακά κυματιστή.

Η αποβάθρα πάλι σε μπλε αποχρώσεις αποκαλύπτει έναν ιδιαίτερο σταθμό καθώς κατά τα 2/3 έχει την κλασική μορφή των σταθμών Μετρό της Αθήνας με ψηλές κολώνες με κάλυψη από ανοξείδωτο. Το υπόλοιπο 1/3 είναι με χαμηλο καμπυλωτό τοίχο. Αυτό συμβαίνει λόγω της κατασκευής του σταθμού που σε ένα μέρος του υλοποιήθηκε με υπόγεια κατασκευή (cover and cut). Και εδώ κυριαρχεί το μπλε στοιχείο που είναι εμφανές σε πολλά σημεία της αποβάθρας.

Σύνδεση με τα προάστια του Πειραιά και το Αεροδρόμιο

Το σημαντικότερο στοιχείο της επέκτασης της γραμμής 3 μέχρι το κέντρο του Πειραιά είναι πως θα αλλάξει τελείως τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής. Η άρρηκτη σύνδεση του Πειραιά με τις περιοχές της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Κερατσινίου, θα αλλάξει τις συνήθειες των επιβατών.

Σήμερα απαιτούνται έως και 40 λεπτά, πολλές φορές σε πυκνή κίνηση για να μπορέσουν οι επιβάτες να φτάσουν από τις περιοχές αυτές στον Πειραιά. Με την λειτουργία της επέκτασης η πρόσβαση στο λιμάνι και το κέντρο θα είναι υπόθεση 4-5 λεπτών.

Από τη λειτουργία εκτιμάται πως η πόλη του Πειραιά και το γύρω οδικό δίκτυο θα ανακουφιστεί σημαντικά τόσο από τη μείωση των οχημάτων όσο και από την προβλεπόμενη μείωση λεωφορειακών γραμμών που θα σταματήσουν την διαμπερή κίνηση μέχρι τον Πειραιά.

Όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις πολλές γραμμές θα γίνουν τοπικές και τροφοδοτικές προς τον κοντινότερο σταθμό. Τα αποτελέσματα στην κυκλοφορία του Πειραιά αναμένεται να γίνουν αντιληπτά σταδιακά με την σταδιακή μετάβαση των επιβατών από τα ι.χ. και τα λεωφορεία, στο Μετρό.

Η πρόσβαση προς το Δημαρχείο, την αγορά, το Πασαλιμάνι, τα Δικαστήρια αλλά και άλλα σημεία του κέντρου δεν θα απέχει πάνω από 5 λεπτά με τα πόδια από τους σταθμούς ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Παράλληλα η διαδρομή Πειραιάς-Αεροδρόμιο θα γίνεται πλέον απευθείας σε λιγότερο από μια ώρα. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος που κάνει το δρομολόγιο στο αεροδρόμιο εδώ και αρκετά χρόνια.

news247.gr