Μετ’ εμποδίων η διαπραγμάτευση

4.2.2016

Του Ανδρέα Κάτσενου

Εξαιρετικά αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του τρέχοντος μηνός ή έστω στις αρχές του επομένου.

Η Κυβερνητικός εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη περιέγραψε, προχθές, ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο το κουαρτέτο των δανειστών  θα αποχωρήσει την Παρασκευή, από τη χώρα μας, για μία εβδομάδα, κι αφού μελετήσει τα στοιχεία της κυβέρνησης θα επιστρέψει ώστε τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου να ξεδιπλωθεί ο βασικός κορμός της διαπραγμάτευσης και να ολοκληρωθεί.

Η πρώτη μέρα των συναντήσεων των υπουργών Κατρούγκαλου, Σταθάκη και Τσακαλώτου με το κουαρτέτο, εάν δεν ήταν από τις πιο δύσκολες της διαπραγμάτευσης, σίγουρα δεν ήταν από τις πιο ευχάριστες. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, επίμονες και στη παρούσα φάση κανείς δεν δείχνει να έχει την πρόθεση της υποχώρησης.

Σε αυτή τη φάση το κουαρτέτο των δανειστών ακούει τις ελληνικές προτάσεις τις οποίες, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, δεν τις υιοθετεί. Ειδικά στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό σκέλος οι διαφορές είναι τεράστιες. Σχεδόν αγεφύρωτες. Δεν πέταξε τυχαία τη γραβάτα του ο υπουργός Εργασίας. Ήταν ενέργεια του έδειξε το αδιέξοδο και το μακρύ δρόμο που έχει να διανυθεί μέχρι να υπάρξει μια μίνιμουμ σύγκλιση θέσεων.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου οι δανειστές θα επιστρέψουν με τις δικές τους προτάσεις κι εκεί η συζήτηση θα φτάσει στη κορύφωση της αντιπαράθεσης με απροσδιόριστο το αποτέλεσμα. Κι αυτό με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι σ αυτή τη διαπραγμάτευση ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές το επόμενο διάστημα αναμένεται ανηφορικό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία της  κυβέρνησης για ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως φτάσουν και τα τέλη Μαρτίου ή ακόμα και τις αρχές Απριλίου, κάτι το οποίο η κυβέρνηση επ ουδενί  δεν θέλει να συμβεί γιατί θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.

Ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών  είναι η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης  για την αύξηση των εισφορών εργαζομένων – εργοδοτών, θέτοντας εμμέσως θέμα μείωσης καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.

Επιπλέον, με το καλημέρα ενέταξαν στην πρώτη αξιολόγηση και το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, παρ’ ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν το συνυπολόγιζε στην ατζέντα, αν και, όπως ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, εφόσον συζητάμε για το δημοσιονομικό εκ των πραγμάτων ένα μέρος του φορολογικού μπαίνει στην ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας χθες μετά τη συνάντηση έστειλε το μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω από την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για τη μη μείωση συντάξεων, αλλά από την άλλη χαμήλωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών.

Στο μικροσκόπιο

Η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που δέχεται υπογείως από τους δανειστές και αναμένεται να κλιμακωθούν στο δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης υπακούει στο σύνηθες μοτίβο «αναζητούμε τρόπους να διευρύνουμε υπαρκτά ρήγματα στο στρατόπεδο των δανειστών, επιδιώκουμε συμμαχίες» κ.λπ. Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί επισταμένως τις δηλώσεις παραγόντων των θεσμών που ζητούν γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης (π.χ. ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το τελευταίο διάστημα) και αναλόγως καταρτίζουν τη στρατηγική των επαφών τους.

Πάντως ακόμη και αυτοί που εμφανίζονται ως εν δυνάμει σύμμαχοι δύσκολα εκφεύγουν της γραμμής «ολοκληρώστε τις μεταρρυθμίσεις πρώτα», ακόμη κι αν προτάσσουν το χρονικό ζήτημα.

Εσωτερικό μέτωπο

Ρήγμα όμως άρχισε να δημιουργείται και στο εσωτερικό της χώρας, μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών ομάδων καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν τελματώσει. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι αντιδρούν, με την κυβέρνηση να επικεντρώνει και στο πιο δύσκολο μέτωπο, αυτό των αγροτών. Η διάλυση των μπλόκων είναι ο μόνος τρόπος να υποχωρήσει η κοινωνική πίεση, που, όπως υπογράμμισε χθες δημοσίως η κυβερνητική εκπρόσωπος, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συμφέροντα που θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα αποσταθεροποίησης.

Η τακτική που ακολουθείται είναι αυτή τού «διαίρει και βασίλευε»: η κυβέρνηση διαχωρίζει τους αγρότες σε καλούς και κακούς ανάλογα με το που πρόσκεινται ή ποια διαλλακτικότητα εμφανίζουν στη συμπεριφορά τους. Είναι όμως μια παλιά τακτική ξεπερασμένοι και αναχρονιστική γιατί οι κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο ναδίρ η ανεργία στα ύψη και η κοινωνική αντοχή υπό  αίρεση.