Μεϊμαράκης: Να “παραιτήσει” τώρα τον Φίλη ο Τσίπρας

5.11.2015

Oξύνεται επικίνδυνα το κλίμα εντός κι εκτός Βουλής μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη  για την Γενοκτονία των Ποντίων και τον ξυλοδαρμό του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ Κουμουτσάκου.

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ζήτησε από τη Λαμία, όπου πραγματοποιεί περιοδεία ο πρόεδος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο περιστατικό της επίθεσης στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ονοματίζοντας ως ηθικό αυτουργό της ενέργειας τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «παραιτήσει» τον υπουργό του ή να τον αποπέμψει.

Αμέσως μετά το επεισόδιο έξω από τη Βουλή στο βήμα της Ολομέλειας  ανέβηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεχόμενος την κριτική ότι φέρει την ευθύνη για την όξυνση των πνευμάτων μετά τη δήλωσή του ότι οι Πόντιοι δεν υπέστησαν Γενοκτονία.

Ο  κ. Φίλης επιχείρησε να περάσει  στην αντεπίθεση λέγοντας ότι δεν ήταν οι δηλώσεις του που πυροδότησαν το χέρι των τραμπούκων, ότι ο κ. Κουμουτσάκος έπεσε θύμα μισαλλοδοξίας, όχι από τη δική του δήλωση, αλλά από την προσπάθεια αναζωπύρωσης του εθνικιστικού λόγου που πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Ο κ. Φίλης δήλωσε: «Ποιοι όπλισαν το χέρι των τραμπούκων; Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα;».

«Ως υπουργός υποστηρίζω την επίσημη θέση της πολιτείας για την γενοκτονία των Ποντίων, τιμώ τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τη μνήμη των απογόνων τους» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

«Σέβομαι την απόφαση της Βουλής ως υπουργός ανεξάρτητα από τις επιστημονικές μου απόψεις» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει στη δημοκρατία αναστολή άποψης. Είναι γενοκτονία άποψης να πούμε ότι βάζουμε τις απόψεις μας στον πάγο».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Παιδείας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου «σε εκείνους που όπλισαν το χέρι των δολοφόνων του Φύσσα» και τόνισε: «Είναι προφανές ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού μπροστά στους τραμπούκους που αν και υπόδικοι δεν υποχωρούν, είναι εδώ παρόντες και απειλούν τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας ο κ. Φίλης ζήτησε «να πρυτανεύσει πνεύμα λογικής στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων» και τόνισε ότι αυτό το οποίο απειλείται είναι η Δημοκρατία και αυτό που υφιστάμεθα σήμερα, είναι η απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ωστόσο, παίρνοντας το λόγο ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι τα χέρια της βίας τα οπλίζουν οι προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε ο υπουργός Παιδείας, τον οποίο κατονόμασε ως ηθικό αυτουργό της σε βάρος του επίθεσης.

«Έχουν υπάρξει πολλοί που επιχείρησαν την παραχάραξη της Ιστορίας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μεταξύ αυτών μπορεί ποτέ να έχει συγκαταλεχθεί υπουργός Παιδείας της χώρας μας. Είμαι πεπεισμένος έχοντας υποστεί την βιαιοπραγία ακραίων απαράδεκτων τραμπούκων, αυτή τη δικαιολογία, το έδαφος, την τροφή και το νερό να αναπτυχθούν αυτά την δίνουν δηλώσεις, όπως αυτές που κάνατε, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στον κ Φίλη.

Όπως είπε ο βουλευτής, επειδή είδε πρόσωπα, ξέρει υπό την καθοδήγηση ποίων έδρασαν αυτοί οι τραμπούκοι, «αυτοί οι οποίοι επιχείρησαν να καπηλευτούν τον πόνο και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των Ποντιακών Σωματείων». «Και αυτοί που το έκαναν, είναι οι πνευματικοί πατέρες, έχουν δολοφονήσει, είναι οι φορείς του ρατσισμού, της ξενοφοβίας κι ό,τι πιο ακραίο υπάρχει στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ζήτησε συνολική καταδίκη για αυτά που έγιναν, αλλά πρόσθεσε πως ο κ. υπουργός (εννοώντας τον Νίκο Φίλη) ήρθε η ώρα να αναλογιστεί τι πυροδότησε και να πράξει αναλόγως.

ΑΠΕ