Με αγωνία ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες για να κλείσει τα καυτά θέματα

17.2.2016

Στις Βρυξέλλες θα καταβάλλει τις προσπάθειες του ο Πρωθυπουργός από σήμερα, με στόχο να κλείσει τα δύο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει σε οικονομικό και προσφυγικό επίπεδο.

Το μεσημέρι αναχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας για τη Βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχει σειρά από κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η πρώτη συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 6.30 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Το θέμα συζήτησης στρέφεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην αποτίμηση των έως τώρα διαβουλεύσεων.

Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την αγωνία της για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις από την άλλη πλευρά να δηλώνει ότι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά.

Ασαφής η επιστροφή των Θεσμών
Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε βήμα πίσω πέρα από αυτή», δείχνοντας την πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως από το ΔΝΤ.

Αναφορικά με την επιστροφή των Θεσμών, η κ. Γεροβασίλη ήταν ασαφής, αποφεύγοντας να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία, λέγοντας ότι  θα επιστρέψουν «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Οι διαπραγματεύσεις πιθανολογείται πάντως ότι θα συνεχιστούν από την επόμενη εβδομάδα.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες 

  • Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.
  • Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.
  • Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.
  • Στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Στην Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τριμερής πριν την Σύνοδο Κορυφής

Αύριο Πέμπτη,  ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην πολύ κρίσιμη τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα επιμείνει τονίζοντας την αναγκαιότητα η Τουρκία να  υλοποιήσει  τις δεσμεύσεις της, καθώς θεωρεί άκρως σημαντική την γείτονα χώρα στη διαχείριση του προσφυγικού. Μεγάλης σημασίας είναι και η 11μερής μίνι-σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Το βασικό αίτημα της Ελλάδας είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά και η εύρεση λύσεων στα προβλήματα να μην στρέφεται σε λογικές περιχαράκωσης που τελικά οδηγούν σε αδιέξοδο.