Με εντάσεις η πρώτη εθνική συζήτηση για την παιδεία

12.1.2016

Ένας ακόμα διάλογος για την Παιδεία  -πιθανότατα κι αυτός προσχηματικός  όπως κι όλοι οι προηγούμενοι- επιχειρήθηκε σήμερα να ξεκινήσει στο Ινστιτούτο Παστέρ κάτω από τις έντονες  διαμαρτυρίες και την ένταση που δημιουργήθηκε από   τις παρεμβάσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών οι οποίοι ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, για τις συνθήκες εργασίας την αναπληρωτών, αλλά και για το ασφαλιστικό

«Θέλουμε δουλειά, θέλουμε ζωή» φώναζαν περίπου 30 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Αφού ψηφίσατε και το τρίτο μνημόνιο, θέλετε και διάλογο» γράφει το τεράστιο πανό που έχουν απλώσει μπροστά στο πάνελ που έχει στηθεί στον χώρο.

«Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Οι διαμαρτυρόμενοι παρακώλυσαν  την έναρξη φωνάζοντας συνθήματα και μεταδίδοντας τις απόψεις τους με ντουντούκα με σκοπό να μην αφήσουν να ξεκινήσει ο διάλογος, ενώ σημειώθηκαν και μικροδιαπληκτισμοί.

Τους «σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» επρόκειτο να αναζητήσουν τα μέλη της επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, στην πρώτη δημόσια συζήτησή τους το απόγευμα της Τρίτης στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ (Βασ. Σοφίας 127).

Στην πρώτη αυτή συζήτηση, με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου κ. Αντώνης Λιάκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ενώ επόμενη συζήτηση θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνονται τα πρωινά της Κυριακής σε χώρους και ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με θέματα:

  1. Συμμαχία Σχολείου – Θεάτρου. Η έκφραση πέραν των λέξεων.
  2. Συμμαχία Σχολείου – Μουσείου. Η εκπαίδευση εκτός της τάξης.
  3. Αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και τοπική αυτοδιοίκηση. Συζητήσεις στην περιφέρεια Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.
  4. Μήπως είμαστε οπτικά αναλφάβητοι; Κινηματογράφος και σχολείο.
  5. Το σχολείο ως δομημένος χώρος και περιβάλλον. Προτάσεις αρχιτεκτόνων.
  6. Συγγραφείς παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικοί συζητούν για τα σχολικά βιβλία.