Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκαταστάσεως σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, επισκέφτηκε, χτες Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς και τα έργα αντιστήριξης στην περιοχή του Καλάμου, όπου το καλοκαίρι επλήγη από τις καταστροφικές περιοχές

Ο κ. Ρούσσης, κατά την επίσκεψή του, διαπίστωσε τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους εκτελούνται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των έργων, που αφορούν τα τοιχία αντιστήριξης, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή, από ειδικά συνεργεία,  κορμοφραγμάτων- κορμοδεμάτων,

Το τοιχίο αντιστήριξης, που κατασκευάστηκε στην είσοδο του χωριού Κάλαμος, έχει μήκος, περίπου, 130μ, και ύψος περισσότερο από 3μ. Η κατασκευή του τοιχίου έχει  στόχο  να στηρίξει  τον  τεράστιο χωμάτινο όγκο, που βρίσκεται  πάνω από τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος οδηγεί προς το Σχολικό συγκρότημα του Καλάμου (Γυμνάσιο και Λύκειο) άλλα και προς Αθήνα.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν κατοικίες οι οποίες, κινδύνευαν άμεσα, από τα όμβρια ύδατα καθώς οι πυρκαγιές έκαψαν τα δέντρα που τα συγκρατούσαν. Επίσης ο  κίνδυνος διάβρωσης και αποκόλλησης ήταν ορατός, για αυτό  ήταν επιβεβλημένη η τεχνική παρέμβαση σε αυτό το σημείο.  Μάλιστα μελετάται η δυνατότητα  επέκτασης του τοιχίου προς τα νοτιοανατολικά, προκειμένου να προστατευθεί  ολόκληρη η περιοχή  και να μην υπάρξει μελλοντικά κανένα πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, τα ειδικά συνεργεία που έχουν έρθει από όλη τη χώρα  και διαθέτουν τεχνογνωσία, μετά από υπόδειξη της Υπηρεσίας Δασών, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες σε πολλές πλαγιές, όπου κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά έργα με κορμοφράγματα-κορμοδέματα,  Πρόκειται για μια πρακτική που αποδίδει άμεσα και συμβάλει στην ανανέωση του Δάσους με φυσικό τρόπο, χωρίς ξένα ως προς το περιβάλλον υλικά, ενώ παράλληλα  ανακόπτει τη φυσική ροή των υδάτων, με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο.

Μια πρακτική, που έχει εφαρμοστεί σε πολλές καμένες περιοχές, κατά το παρελθόν, και έχει αποδώσει τα μέγιστα. Τα εξειδικευμένα συνεργεία αλλά και οι δασολόγοι, με τους οποίους ο κ. Δήμαρχος είχε συνομιλία και ενημέρωση, τον διαβεβαίωσαν ότι του χρόνου, το δάσος θα έχει φυσικά αναδασωθεί και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Αντίστοιχα συνεργεία εργάζονται και στις περιοχές του Καπανδριτίου, οι οποίες κάηκαν κατά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι, έως το τέλος του Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στις δυο  Δημοτικές Ενότητες.

Οι γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες, της Δημοτικής αρχής, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με πρωτοφανείς χρονικά διαδικασίες για τον κρατικό μηχανισμό αλλά και συνεχή όχληση από τον Δήμαρχο, στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Περιφέρεια Αττικής, επετεύχθη η άμεση εκκίνηση των εργασιών μετά το καλοκαίρι, με τον καθαρισμό των ρεμάτων, την κοπή των επικίνδυνων δένδρων, καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αντιστήριξης.

Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύχθησαν δυσάρεστα γεγονότα μετά τις πρόσφατες έντονες βροχές του Νοεμβρίου, και διασώθηκαν περιουσίες, προσφέροντας αίσθημα ασφάλειας στους δημότες μας. Οι εργασίες καθαρισμών των ρεμάτων θα επαναληφθούν, και όπου υπάρχει ανάγκη, θα μεριμνήσουν οι υπηρεσίες μας, σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό.

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού