Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για τη «Μάχη της Πύλας»

29.10.2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 24 Οκτώβρη η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη «Μάχη της Πύλας» που έδωσε με επιτυχία το ΙΙ/34 Τάγμα Βοιωτίας του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον καπετάν Κρόνο (Κώστας Αντωνόπουλος) ενάντια σε μεγάλη γερμανική φάλαγγα που αποχωρούσε από την Αθήνα στις 13/10/1944. Η μάχη ήταν δύσκολη, αλλά εξαιρετικά επιτυχής και ο ΕΛΑΣ προκάλεσε τεράστιες απώλειες στον εχθρό λίγες ημέρες πριν την οριστική απελευθέρωση του λαού μας από το γερμανικό ιμπεριαλιστικό ζυγό.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν η ΤΕ Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ωρωπού και Αυλώνα και συμμετείχαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ από την περιοχή.

Στο «πέρασμα» της Πύλας, από τη Μαλακάσα προς τον Αυλώνα, αντήχησαν ξανά τα αντάρτικα τραγούδια, διαβάστηκαν ποιήματα προς τιμήν της πάλης του λαού μας και ομιλίες αφιερωμένες στην μάχη, στο στρατηγικό ρόλο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ολόκληρη τη δεκαετία του ’40, στο ΙΙ/34 Τάγμα Βοιωτίας του ΕΛΑΣ και τον καπετάνιο του. Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Θεοδόση Μπενάτο, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΕ Θήβας – Οινοφύτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε Θύματα» προς τιμήν του νεκρού στη μάχη αντάρτη του ΕΛΑΣ, Μανώλη Καραμπέτσου, των χιλιάδων θυμάτων του ιμπεριαλισμού και φασισμού – ναζισμού και προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης, στελεχών και μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα στην πάλη ενάντια στον ξένο κατακτητή και την άρχουσα τάξη.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΣ 3

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΣ

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΣ 2