Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Μάχη του Ωρωπού

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1829, η ιστορική Μάχη της Απελευθέρωσης του Ωρωπού, στο Βυζαντινό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ωρωπό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων χοροστατού ντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ωρωπού Καπανδριτίου και Μαραθώνα Αιδεσιμολογιότατου Πρωτοπρεσβύτερου π. Αντωνίου  και του ιερού κλήρου.

Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο Γεν. Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Γιώργος Γραμματίκας και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού «Ασωπός». Άννα K;ontoy-Παπαδημητρίου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «Ο δήμος Ωρωπού έχει υιοθετήσει την Ιουλίου ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους ήρωες που πολέμησαν στην μάχη του Ωρωπού. Είναι οι ήρωες που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα του τόπου μας, σφράγισαν την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, ώστε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι. Φωτίζουμε ιστορικά γεγονότα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό και τα οποία αποκαλύφτηκαν μέσα από την ενδελεχή έρευνα, τα ντοκουμέντα και σπάνια έγγραφα που εντόπισε και ανέσυρε από τα αρχεία του κράτους ο συμπολίτης μας Γιάννης Γκικάκης».

Ο Γ. Γιασημάκης πρόσθεσε ότι  η Μάχη του Ωρωπού δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια σειρά γεγονότων και πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Οθωμανικού ζυγού από το 1826 έως το 1829».

Κατέληξε λέγοντας «Η θυσία τους μας οδηγεί στις μεγάλες δοκιμασίες και τις προκλήσεις. με κορυφαίος στόχο να διατηρήσουμε πάντα την Ελλάδα ελεύθερη και δυνατή. Ποτέ δεν θα τους απογοητεύσουμε. Ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε».

Ο συγγραφέας, ερευνητής και ιστοριοδίφης Γιάννης Γκικάκης, ο οποίος ανέδειξε την Μάχη του Ωρωπού, την τελευταία μάχη στην Αττικοβοιωτία, ιδιαίτερα συγκινημένος, αναφέρθηκε στο Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος μετά το σεισμό του 1938 έχει υποστεί ζημιές και η Πολιτεία δεν φροντίζει για την αποκατάστασή της, αλλά θέλει να γκρεμιστεί γιατί το κόστος είναι μεγάλο για την αποκατάσταση του.

Ο ιστορικός ερευνητής Γιάννης Γκικάκης που το 2017 μετά από πολυετή έρευνα έφερε στο φως της δημοσιότητας τα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν με ακρίβεια τα γεγονότα της μάχης του Ωρωπού το 1829 και έκανε δημόσια έκκληση να διασωθεί ο Βυζαντινός Κοιμητηριακός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου ο οποίος έχει 15 αιώνες ζωής και έχει υποστεί μεγάλες φθορές:  «Πασχίζω 35 χρόνια και φωνάζω γι αυτό το μνημείο. Θα γκρεμιστεί. Αυτό το μνημείο χτίστηκε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στα μέσα του 5ου αιώνα. Κουβαλάει 1500 χρόνια ιστορίας. Είναι η ιστορία του Ωρωπού και όλης της Ελλάδας. Και αυτό το μνημείο είναι έτοιμο να πέσει. Είμαι θυμωμένος. Είμαι όμως και 82 ετών και κάνω έκκληση στους τοπικούς μας άρχοντες, στους εκλεκτούς καλεσμένους μας, στο δήμαρχο μας που γνωρίζω πόσο ενδιαφέρεται, σε όλους σας. Σώστε αυτό το μοναδικό μνημείο. Σώστε την ιστορία μας πριν γίνει χαλάσματα».

Ο κ. Γκικάκης με δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση καθώς όλες οι προσπάθειες του μέχρι σήμερα απέβησαν άκαρπες για να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες έκανε έκκληση στην Εκκλησία και προσωπικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισιάς Αμαρουσίου Μαραθώνα και Ωρωπού κ. Κύριλλο, στο Δήμαρχο Ωρωπού και τη Δημοτική Αρχή, τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Οικονομάκο και την πανεπιστημιακή κοινότητα, να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να σωθεί ο ιστορικός ναός.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού Νίκος Λούπης, η ψυχή της εκδήλωσης, μαζί με τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού «ο Ασωπός», τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει την πρόταση του Γιάννη Γκικάκη για τη διάσωση του Βυζαντινού Κοιμητηριακού Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Ωρωπού, ευχαρίστησε τον Δρ. Μελέτη Μελετόπουλο για την παρουσία του όπως και τα μέλη του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Πλαπούτα. Ευχαρίστησε τους ιερούς Πατέρες, τα μέλη του Συλλόγου Ωρωπού «Ο Ασωπός» αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γεώργιο Παναγόπουλο ο οποίος ήταν αυτός που πρότεινε την καθιέρωση της 13ης Ιουλίου ως ημέρας μνήμης της Μάχης του Ωρωπού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης Μελέτης Μελετόπουλος.

Ο καθηγητής  κ. Μελετόπουλος αναφέρθηκε στη Μάχη του Ωρωπού από ιστορικής απόψεως σε συνάρτηση με το τότε διεθνές περιβάλλον και τον ρόλο των μεγάλων Δυνάμεων.

Επεσήμανε ότι η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την Ρωσία η οποία ήθελε να έχει πέρασμα από το Βόσπορο στη Μεσόγειο. Για αυτό ξεκίνησε η Φιλική Εταιρία και μετά έστειλε τον Υψηλάντη ΄στην Ελλάδα για να οργανώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι στη Μάχη του Ωρωπού τρία πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο Ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης ο Υψηλάντης ως έχων τη στρατιωτική ευθύνη και ο  Γ. Σκουρτανιώτης, ως ο εκτελεστικός βραχίονας του εγχειρήματος.

Ανέφερε ότι στόχος της Επανάστασης ήταν η απελευθέρωση της Ανατολικής Ρωμυλίας και φυσικά της Πόλης. Μια προσπάθεια  που συνεχίστηκε διαδοχικά σε Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, για να φτάσουμε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους στη Μεγάλη Ιδέα, στη Μικρασία αλλά που τελικά το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον Σαγγάρειο ποταμό. «Είμαστε» είπε «το μόνο Έθνος που από το 1071 την μάχη του Ματζικέρτ (1071) πολεμάει ή βρίσκεται κάθε γενιά   σε αντιπαράθεση με τους Τούρκους, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει το στόχο της Επανάστασης που είναι η απελευθέρωση  του έθνους μας».

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομές τιμητικών βραβείων στους ομιλητές.

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ωρωπού, με τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Ωρωπού «Ασωπός».