Με καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο θα κάνει “ποδαρικό” το 2019

Έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό Ραφαήλ θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η θέση του Ραφαήλ κατά την αλλαγή του χρόνου και τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις (τοπικά πυκνές) θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η προβλεπόμενη θέση του Ραφαήλ το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν κατά το πρώτο δωδεκάωρο της ίδιας ημέρας.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η Σοφία, με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Τάσο Αρνιακό:

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς προβλέπονται ισχυρές βροχές κα κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά (πλην ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα). Την νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων) από το μεσημέρι, οι οποίες τις βραδινές ώρες αναμένονται και σε ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 3 με 4 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στην σεισμόπληκτη Ζάκυνθο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται τις νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Αργά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 και βαθμιαία από αργά το απόγευμα 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως τους 7 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά 300-500 μέτρα) κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5, στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 5-7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια ο υδράργυρος θα δείξει 5-12 βαθμούς. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία στα νότια κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300 και στα νότια από 500 μέτρα) που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 3-4, βαθμιαία 5-6 και από το βράδυ 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στις Σποράδες την νύχτα. Στα νότια θα φυσούν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα 6-7. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 1 έως τους 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στην Θεσσαλία τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, 3 με 4, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους-νοτιοανατολικούς 5 και από το απόγευμα 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα την νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3-5, το μεσημέρι 6-7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι 3 με 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 5-6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά

Την Τρίτη ανήμερα Πρωτοχρονιάς αναμένονται στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα) με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Βαθμιαία τα φαινόμενα στην Μακεδονία θα σταματήσουν και στην υπόλοιπη χώρα την νύχτα θα εξασθενήσουν. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα θα φυσούν βοριάδες 4 με 6, στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες 7 και τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σχηματιστεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός το πρωί στα βόρεια.