Με κατηγορίες, υπονοούμενα και βαρύτατες προσβολές η ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Τζεβελέκου, στο Δ.Σ. Ωρωπού

Κατηγορίες, υπονοούμενα, βαρύτατες προσβολές αλλά και εκφράσεις που αφήνουν σκιές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Ωρωπού ακούστηκαν, χθες, 2 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μαρκόπουλο, μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του Δημοτικού Συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Νίκου Τζεβελέκου.

Η ατμόσφαιρα από την αρχή ήταν βαριά.  Μύριζε μπαρούτι κι αρκούσε μια σπίθα για πάρει φωτιά η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μαρκοπούλου. Και η αφορμή ήρθε με την εκφώνηση από τον πρόεδρο του Σώματος  κ. Στ. Γκικάκη της επιστολής ανεξαρτητοποίησης του κ. Τζεβελέκου, όπου κάνει λόγο ότι  είχε δεχθεί «ποτάμι» υποσχέσεων από τον κ. Θ. Ρούσση για τη συνεργασία τους: «Μόνο που το νερό που έτρεχε σε αυτό αποδείχτηκε τοξικό».

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση, ο οποίος είπε «Καταλαβαίνω την πικρία του κ. Τζεβελέκου. Αλλά να λέει την αλήθεια. Όλος ο κόσμος ξέρει γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε. Γιατί δεν έγινε Αντιδήμαρχος όπως και ο κ. Αν Γαζβινιάν

Η φράση αυτή  έγινε αιτία να εκραγεί ο κ. Γαζβινιάν ο οποίος είπε:: «Αφού μιλάτε για αλήθεια μιλήστε ειλικρινά. Κύριε Ρούσση  για το καλό σας φτάνουν τα ψέματα. Ο κόσμος ξέρει και εσάς και εμένα. Ψέμα στο ψέμα».

Έκπληξη προκάλεσε η απάντηση του κ. Νίκου Τζεβελέκου, τα λόγια του οποίου ήταν αιχμηρά και προσβλητικά απέναντι στο Δήμαρχο:  «Είσαι πολιτικός νάνος. Σε γνώρισα συνταξιούχο κοινοτάρχη και θα παρέμενες Κοινοτάρχης Συκαμίνου αν δεν σε έβγαζα εγώ Δήμαρχο. Ξυπόλυτος ήσουν και σου έβαλα παπούτσια. Το 2010 σου τράβηξα το χαλί και τώρα θα σου το τραβήξω πάλι και θα σου βάλω και θηλιά. Μπορούμε να τα πούμε όπου θες και όπως θες».

Ο κ. Νίκος Τζεβελέκος συνέχισε με έντονο ύφος και υποστήριξε ότι ο Δήμαρχος βρίσκεται πίσω από το ψεύτικο προφίλ facebook με το όνομα Γιώργος Καράς. Με θυμό είπε: «Αλλά απειλές στο fb δεν σηκώνω. Τις μαγκιές αλλού όχι σε μένα. Και να ξέρεις όλες οι γυναίκες του κόσμου είναι κυρίες όχι κοριτσάκι μου. Ξέρεις πολύ καλά τι λέω και ποιόν έβαλες να πάρει τηλέφωνο, είναι και τώρα μέσα στην αίθουσα. Έχεις ξεφύγει».

Λίγο αργότερα ήρθε η δεύτερη έκρηξη του κ. Αν. Γαζβινιάν ο οποίος σε έντονο ύφος είπε στον Δήμαρχο: « Εκεί που είσαι κ.  Ρούσση εμείς σε βάλαμε. Κατέβα από το καλάμι. Δώστε κύριε Δήμαρχε τη δυνατότητα στους Δημοτικούς σας συμβούλους να μιλήσουν. Θα κερδίσεις. Λες ψέματα».

Είναι γεγονός ότι σε μια δημοτική παράταξη πάντα υπάρχουν αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, προστριβές γιατί ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος εκτιμά ότι έχει συνεισφέρει στη παράταξή του πολλά, άρα θα πρέπει να ικανοποιηθούν, είτε οι όποιες φιλοδοξίες του, είτε οι όποιες προεκλογικές συμφωνίες έχουν γίνει. Για αυτό και οι αποχωρήσεις Δημοτικών Συμβούλων ή ακόμα και οι παραιτήσεις τους είναι σύνηθες φαινόμενα στα δημοτικά δρώμενα της χώρας.

Στον Ωρωπό όμως η κατάσταση έχει, παντελώς, ξεφύγει. Κι όχι απλώς έχει ξεφύγει αλλά έχει εκτραπεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Έχει πάρει χαρακτήρα προσωπικό, Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Ενώθηκαν πρώην Κοινότητες οι οποίες δεν είχαν καμία γεωγραφική, η πολιτιστική, η οικονομική σχέση μεταξύ τους. Παράλληλα ενώθηκαν τοπάρχες που έχασαν θέσεις και πιθανόν συμφέροντα. Ο Ωρωπός είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά δήμος της Αττικής με εντελώς διαφορετικές πληθυσμιακές συνθέσεις. Και οι τοπικές πληγές δύσκολα επουλώνονται. Πέραν όμως αυτού φαίνεται ότι δεν υπάρχει και διάθεση για συμπόρευση όλων των «ηγεμόνων».

Είναι αλήθεια ότι η ένταση του λόγου του κ. Νίκου Τζεβελέκου ο οποίος ακούστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε πολιτική χρειά. Ήταν καταγγελτικός και επιθετικός πέραν του δέοντος από ένα δημοτικό Σύμβουλο ο οποίος έδειχνε μειλίχιος και συνετός μέχρι πρότινος και ψήφιζε όλες τις προτάσεις της δημοτικής παράταξης «Πρώτα ο Δημότης». Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Γαζβινιάν έστω κι αν ο λόγος  του ήταν πιο ήπιος κι εν πολλοίς πιθανόν και πιο πολιτικός.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του όποιου Δημοτικού Συμβούλου τον χαρακτηρίζει στο ακέραιο και ο ίδιος είναι απόλυτα υπεύθυνος των λόγων και των πράξεών του. Συνήθως ένας Δημοτικός Σύμβουλος ανεξαρτητοποιείται όταν διαφωνήσει με την πολιτική που ασκεί η Δημοτική Αρχή ή η Δημοτική Παράταξή του και ευθέως διατυπώνει με σαφήνεια τη διαφορετική του άποψη. Στις δύο αποσκιρτήσεις επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκής πολιτική αιτιολόγηση. Ενδεχομένως να υπάρχουν στοιχεία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί. Πέραν όμως αυτού του γεγονότος υπάρχει και μια άλλη εξίσου σημαντική αλήθεια.

Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται από το λαό. Σε αυτούς δίνουν λόγο και αυτός τους κρίνει. Η δε εκλογή τους είναι μια σύνθεση συνισταμένων όπου τόσο ο υποψήφιος Δήμαρχος όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλληλοϋποστηρίζονται για την εκλογή τους. Κανείς δεν εκλέγεται μόνος του και κανείς δεν «σέρνει» στρατιά  ψηφοφόρων. Όσοι εκτίμησαν κάτι τέτοιο στην πολιτική είδαν τις προσπάθειές τους να μην ευδοκιμούν.

Εκείνο, πάντως, που είναι σημαντικό είναι ότι ο Δήμος Ωρωπού με τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον. Με υπονομεύσεις δεν παράγεται έργο. Με ασυνέχεια δεν προχωρούν μελέτες και δεν λύνονται τα προβλήματα των δημοτών. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι χώρος πολιτικής σύνθεσης κοινής προσπάθειας, βεβαίως και ελέγχου και κριτικής, αλλά ποτέ αρένα Ρωμαϊκή όπου ο καθείς βγάζει τα εσώψυχά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σε αναζήτηση πρακτικογράφου για το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας

Comments are closed.