Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 150 χρόνια της “Μεγάλης” Παναγίας Θηβών παρουσία του ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε  η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην εκκλησία της του Αγίου Δημητρίου και Μεγάλης Παναγίας στη Θήβα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τα εγκαίνια του ιστορικού ναού χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου. Στην μεγάλη εορτή παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του κ.κ. Ιερώνυμου χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Χαλκίδας  κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας,  Κυδωνίου  κ. Αθηναγόρας., Σουηδίας κ. Κλεόπας, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και οι Επίσκοποι Ανδίδων κ. Χριστόφορος και Μεθώνης κ Κλήμης.

Τον  Θείο Λόγο Κήρυξε ο Μητροπολίτης  Ιλίου κ. Αθηναγόρας ο οποίος αναφέρθηκε στην Κοίμηση της Παναγίας λέγοντας ότι δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι ένα σωτηριολογικό γεγονός

Ο Μητροπολίτης  Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στην ιστορία του ναού, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1867 πάνω στη θέση παλαιότερου ναού ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1853, ενώ αιώνες παλαιότερα υπήρχε στο ίδιο σημείο ονομαστή μονή.

Στον Ιερό Ναό διασώζονται αξιόλογες ιερές εικόνες εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι η Εφέστιος Θαυματουργός Εικόνα της «Μεγάλης Παναγίας» η οποία κατά την παράδοση ιστορήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος έζησε και ετάφη στη Θήβα.

Ο κ. Γεώργιος αναφέρθηκε και στο γεγονός της συμπλήρωσης φέτος 50 χρόνων  γόνιμης και δημιουργικής ιερατικής δράσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου.

Ο κ. Παυλόπουλος

«Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα του Καλοκαιριού, της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Της Υπερμάχου Στρατηγού, η οποία φυλάσσει πάντα υπό την σκέπη της τους Αγώνες και τις Ελπίδες για την Ελευθερία και την Ευημερία του Λαού και του Έθνους μας. Χρόνια Πολλά. Καλή δύναμη σε όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, από τη Θήβα όπου παρευρέθη για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας.

Και πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος: «Και ιδίως σ’ εκείνους που αυτή τη σημαδιακή μέρα δίνουν τον μεγάλο αγώνα για να προφυλάξουν τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον, τον δασικό πλούτο της Χώρας μας. Τους είμαστε ευγνώμονες. Και να γνωρίζουν ότι αυτό τους το αναγνωρίζει όλος ο Ελληνικός Λαός».

Ο κ. κ. Ιερώνυμος

«Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος», επισήμανε στο μήνυμά του για τον Δεκαπενταύγουστο από τον ιστορικό Ναό της «Μεγάλης Παναγιάς» στη Θήβα, σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος.

Έδωσε έτσι προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς την πλευρά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ξεκάθαρη απάντηση για όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τα περί σχέσης των Ελλήνων με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν κάποιος μπορούσε να δει από ψηλά την γενικότερη εικόνα, όχι μόνο την σημερινή, αλλά όλων των εποχών, θα έβλεπε τους Έλληνες απανταχού να προστρέχουν σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε χωριά και βουνά, να προσκυνήσουν την Παναγία.

Αυτό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως «αυτός ο λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστή Λουκά

Μετά τη Θεία Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τη Μητρόπολη Θηβών, κι ακολούθως συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη,  επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά όπου βρίσκεται κτισμένος, ακριβώς, στην άκρη  των αρχαίων τειχών  της πόλης.