Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 74η επέτειος της Μάχης της Πύλης στα Δερβενοχώρια

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε, σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτώβρη, η 74η  επέτειος της Μάχης της Πύλης, στη θέση Πέτρες, των  Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας, όπου οι πατριώτες Πυλιώτες έδωσαν ηρωική μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών.

Στο σημείο της μάχης, όπου έχει στηθεί μνημείο μνήμης, συγκεντρώθηκαν, σήμερα, μαχητές του σαράντα, οι απόγονοί τους, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Δήμου Τανάγρας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες.

Εκεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, στην ομιλία του, ιδιαίτερα συγκινημένος, έστειλε το μήνυμα της θυσίας των Πυλιωτών η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τους σημερινούς Έλληνες, καθώς η χώρα μας διέρχεται μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην ηθική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Κρίση θεσμών αλλά και αξιών. Η θυσία των προγόνων μας μας δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Τανάγρας τόνισε ότι: «O κάθε ένας από εμάς αναπτύσσεται βασισμένος   στις παρακαταθήκες των προγόνων του.

Οι ιστορικές στιγμές, τα ιστορικά σύμβολα, πλάθουν και διαμορφώνουν  τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Μια τέτοια στιγμή γιορτάζουμε  σήμερα στην εκδήλωση τιμής των πεσόντων αδελφών μας στη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ, οι οποίοι με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τον τόπο τους και την πατρίδας τους».

Και πρόσθεσε: «Καλούμαστε να μην λησμονήσουμε ποτέ στιγμές ηρωικές στιγμές τιμής και υπερηφάνειας. Όλοι οι ήρωες εκείνης της ημέρας είναι εδώ, δίπλα μας ζωντανοί και αθάνατοι, για να παραδώσουν  σε όλους εμάς ένα μήνυμα.

Το μήνυμα ότι η αληθινή αξία του ανθρώπου μετριέται με την υπέρβαση, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία αλλά και την θυσία.

Μετριέται με την υπεράσπιση των αξιών και των αρχών του, που φτάνουν να γίνονται τόσο μεγάλα και ισχυρά μέσα στην καρδιά του ώστε να κάνουν τον απλό άνθρωπο, τον απλό λαό, να αψηφά το θάνατο και να βροντοφωνάζει «ΩΣ ΕΔΩ».

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ -ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΜΟΥ- ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ».

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Μάχης της Πύλης για τις νεότερες γενιές είπε: «Δεν είναι για όλους εμάς απλά ένα ιστορικό γεγονός, αλλά είναι ένα ηθικό παράδειγμα  και μια πράξη η οποία επανατοποθετεί τον άνθρωπο  στο βάθρο του ήρωα που εμπνέει τις επόμενες γενιές.

Kαι πραγματικά, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ήρωες από πρότυπα ανδρείας ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης».

Και πρόσθεσε: «Πέρασαν κοντά 74 χρόνια από τότε  οι εποχές άλλαξαν, αλλά τα γεγονότα δυστυχώς επαναλαμβάνονται.

Στο παρελθόν τα όπλα του εχθρού ήταν συμβατικά, ήταν ορατά. Σήμερα τα όπλα είναι ύπουλα αόρατα αλλά το ίδιο καταστροφικά. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί επισήμως

να μην κηρύχτηκε ποτέ. Σήμερα όμως  ζούμε έναν άλλο πόλεμο  έναν πόλεμο οικονομικό αλλά και ένα πόλεμο ηθικό.

Οι λέξεις, οι έννοιες, τα σύμβολα βεβηλώθηκαν και διαστρεβλώθηκαν.

Η ελληνική σημαία, για την οποία οι πρόγονοι μας έδωσαν τη ζωή τους,  στις μέρες μας δεν αποτελεί για κάποιους σύμβολο, αλλά αντικείμενο  που  παραπέμπει στον εθνικισμό.

Βιώνουμε την απαξίωση των κανόνων δικαίου και ισότητας την καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών την καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών, την τρομοκρατία, την κυριαρχία του οικονομικά  ισχυρού,  την οικονομική καταδυνάστευση.

Για αυτό η ανδρεία των αδελφών  μας στη μάχη της Πύλης ας μας θυμίζει ότι δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός και αδίστακτος. Τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τους ‘Έλληνες, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι η ομοψυχία, η αγάπη για την ελευθερία και την δημοκρατία, η αυτοθυσία, η αξιοπρέπεια, το χρέος απέναντι στην ιστορία μας, το θεό και την πατρίδα μας.

Αυτά ήταν σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας τα όπλα μας. Αυτά ήταν που έδωσαν τη δύναμη στους Πυλαίους προγόνους μας να αντισταθούν και να μείνουν αθάνατοι στη μνήμη και στη συνείδηση μας» .

Ο κ. Περγάλιας κατέληξε λέγοντας: «Για αυτούς τους ήρωες  πρέπει να χαιρόμαστε που είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ. Για αυτούς τους ήρωες πρέπει να πορευθούμε στις δύσκολες μέρες που ζούμε, γενναίοι υπερήφανοι και ελεύθεροι Ως άξιοι απόγονοι άξιων προγόνων.

Τιμή  και δόξα  σε όλους όσους αντιστάθηκαν  και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει».

Ακολούθησε  η αναφορά του ιστορικού της Μάχης της Πύλης, Το ιστορικό της Μάχης της Πύλης στα Δερβενοχώρια, από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πύλης κ. Κώστα Λάμπρου και εν συνεχεία η κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τους μαθητές των σχολείων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Κώστας Μπακομήτρος, οι Αντιδήμαρχοι Δερβενοχωρίων κ. Νίκος Πέτρου, Σχηματαρίου κ. Ηλίας Δημητρίου, Οινοφύτων κ. Γιάνννης Αναστασίου, Φυλής κ. Σπύρος Μπρέμπος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Κουρουτός, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Τανάγρας κ. Γιάννης Γκίνης οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κ. Σπύρος Σταμάτης, Ξενοφών Χαρίσης, Χρήστος Πέτρου, Αντώνης Κανέλλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων  Σκούρτων κ. Γ. Σαμπάνης και Οινοφύτων κ. Γ. Καμινιώτης.

Επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας κ. Μ. Τσάτσης, ο Αντισμηναγός της 114 Πτέρυγας Μάχης κ. Σκαρλάτος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.  Αλ. Βλαχογιάννης, και ο Διοικητής του Α.Τ. Σχηματαρίου κ. Π. Γάτος.

Καθώς και οι μαθητές όλων των σχολείων της Πύλης με τους εκπαιδευτικούς και πλήθος κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το ιστορικό της Μάχης της Πύλης στα Δερβενοχώρια

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.