Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου στα Νέα Παλάτια Ωρωπού

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη προεξάρχοντος  του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος π. Μωησή, και του ιερού  κλήρου, τελέστηκε, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, για την εορτή του Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Προκοννήσου, στα Νέα Παλάτια.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, πέριξ του Ιερού Ναού, την οποία κρατούσαν ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΩ κ. Αγγ. Χατζηιωάννου.

Παρέστησαν επίσης η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο πρώην Δήμαρχός Γ. Οικονομάκος, οι Αντιδήμαρχοι Αν. Γαζβινιάν και Γ. Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Συκάμινο το Χωριό μας” ΑΘανάσιος Θάνος, ο Πρόεδρος της ΟΣΩ Γ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Μιχ. Πολυχρόνης και πλήθος πιστών.

Ο νέος ναός, αποτελεί το όνειρο πολλών γενεών Παλατιανών, ο οποίος, με δωρεές και ιδίους πόρους από τις εκκλησιαστικές επιτροπές του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2010.

Οι κάτοικοι των Νέων Παλατίων, έχουν την ευλογία  να χαίρονται το νέο ναό του Αγίου Τιμόθεου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου προστάτου των απανταχού Προικοννησιωτών. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του, στο εσωτερικό του, θα αποτελεί κόσμημα ορθόδοξης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής  και καλαισθησίας για την ευρύτερη περιοχή.

Λίγα λόγια για το Βίο του Άγιου Τιμόθεου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου

Ο Άγιος Τιμόθεος έζησε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλέων Ιουστίνου του θράκας και ανεψιού του Ιουστινιανού του Μεγάλου.

Λόγω τη μεγάλης του αρετής, έγινε επίσκοπος Προκοννήσου ή Προικοννήσου, και που σήμερα λέγεται Μαρμαράς. Τα ποιμαντικά του καθήκοντα εξάσκησε άριστα δια της πραότητας του και δια της προσευχής.

Κάποτε μάλιστα θεράπευσε και την κόρη του βασιλιά Ιουστινιανού από δαιμόνιο. Απεβίωσε ειρηνικά την 1η Αυγούστου.

Αργότερα η βασίλισσα Θεοδώρα, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Άγιο, έκτισε Μονή στο όνομα του, εκεί όπου βρέθηκε το άγιο λείψανο του.

Εκεί κοντά μάλιστα, βρέθηκε και πηγή αγιάσματος.

Η μνήμη του εορτάζεται 1η Αυγούστου.