Με μαχαίρια βγήκαν στους δρόμους οι πρόσφυγες στη Σάμο

 7.4.2016

Με μαχαίρια βγήκαν στους δρόμους της Σάμου απόψε πρόσφυγες και μετανάστες προκαλώντας ένταση.

Το μεσημέρι περίπου 560 μετανάστες που βρίσκονται μέσα στο hot spot, με την υποκίνηση διαφόρων ομάδων και ατόμων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.

Μόλις δύο άνδρες της ΕΛΑΣ φυλούσαν την συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα και με την σωματική τους ακεραιότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όμως οι μετανάστες επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ παράλληλα έδιωξαν και την εταιρία που φρόντιζε για την σίτισή τους, καθώς αρνήθηκαν το φαγητό. Καθώς η κατάσταση δεν φαινόταν να ηρεμεί, άνδρες της Αστυνομίας, του λιμενικού, της Frontex και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στην περιοχή.

Ωστόσο, ανέβαινε επικίνδυνα η ένταση και αρκετοί μετανάστες άρχισαν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα γυαλιά, επιχειρώντας να ρίξουν την κεντρική είσοδο.
Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, αφού στο σημείο βρίσκονται και πολλά παιδιά, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη. Η κατάσταση που επικράτησε από εκείνο το σημείο και μετά ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική, καθώς δημιουργήθηκαν σκηνές χάους με περισσότερους από 250 άτομα πρόσφυγες να βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό.

Εκεί υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία από τους κατοίκους, αφού οι μετανάστες είχαν εξαγριωθεί. Τελικά, οι μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας.